Tort śmietankowo-malinowy

Magda

 Jakiś czas temu spędziliśmy kolejną twórczą sobotę w naszym cukierniczym gronie tzn. razem z Madzią i Eweliną z bloga “Mój Słodki Świat”  – jak przystało na przyszłych cukierników :)  Takie spotkania staramy się uskuteczniać przynajmniej raz w miesiącu i coś tworzyć :) Była już szarlotka z kajmakiem, croquembouche, leśny mech, makaroniki w kilku kolorach i tort malibu :) Jako, że ostatni wypiek bardzo przypadł nam do gustu to i tym razem postanowiliśmy zrobić  tort ale smaku śmietankowo – malinowym z mnóstwem kolorowych bezików :)

Tort śmietankowo-malinowy

Składniki na tort śmietankowo-malinowy:

Składniki na biszkopt:
– 6 jajek
– 180 g mąki tortowej
– 180 g cukru kryształu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietankowy:
– 250 g serka mascarpone
– 500 g śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki cukru pudru
– sok z 1/2 cytryny

Składniki na beziki białe:
– 2 białka
– 130 g cukru kryształu

Składniki na beziki różowe:
– 1 biało
– 65 g cukru kryształu
– barwnik

Dodatkowo:
– 125 g malin
– 200 g konfitury malinowej
– sok z 1 cytryny + 1/4 szklanki wody

Tortownica o średnicy 24 cm.

Tort śmietankowo-malinowy

Na początek zabieramy się za biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Po kolei dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy chwilkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Gdy biszkopt nam się studzi robimy beziki. Beziki robimy na 2 razy. Najpierw robimy białe beziki – białka ubijamy na sztywną pianę, a potem dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż piana zacznie lśnić. Gotową masę wyciskamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 140 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy 20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Gotowe beziki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Teraz czas na kolejną turę bezików. Powtarzamy wszystkie czynności po kolei jak wyżej. Po ubiciu białek dodajemy barwnik i mieszamy. Wyciskamy takie same beziki jak wcześniej i pieczemy tak samo. Oba kolory bezików winny mieć średnicę ok. 3 cm. (powinno się masę wyciskać o średnicy mniej więcej 2,5 cm).

beziki

Teraz kolej na krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Następnie dodajemy cukier puder i sok z cytryny i mieszamy.

Składamy tort.

Biszkopt kroimy na 3 równe części. Dolny biszkopt nasączamy sokiem z cytryny wymieszany z wodą, nakładamy część konfitury malinowej i część masy śmietankowej. Nakładamy kolejny blat biszkoptu i powtarzamy czynność. Na górę kładziemy ostatni blat biszkoptu i nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu śmietankowego. Boki tortu obkładamy bezikami – do woli lub jak my dół różowy, później biały. Na brzegu tortu układamy beziki, potem maliny i na środku kruszymy kilka bezików :)

Smacznego :)

Tort śmietankowo-malinowy

Tort śmietankowo-malinowy

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Tort śmietankowo-malinowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *