Tiramisu

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jak tylko przeczytałam, że w projekcie „Palcem po mapie” będą Włochy to od razu pomyślałam o tiramisu :) Bardzo lubię ten deser choć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska.
 

Składniki:
– 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki)
– 1 opakowanie serka  mascarpone
– 3 jajka
– 1/2 szklanki cukru pudru
– kawa
– kakao do posypania wierzchu
 

Najpierw zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej na pół szklanki wody. Jeżeli ktoś lubi bardziej kawowe tiramisu to może wziąć kawę parzoną.  Jeżeli używamy kawy parzonej to lejemy bez fusów. Często do kawy dodaje się amaretto bądź calue dla podkreślenia smaku.

Teraz zabieramy się za masę. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i wkładamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy do tego serek mascarpone i mieszamy. Pianę z białek wyjmujemy z lodówki i dodajemy stopniowo do masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, pulchnej masy.

Foremkę wykładamy biszkoptami i delikatnie polewamy je kawą tak żeby się wchłonęła i nie za bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy większość masy i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i na nie resztę masy i posypujemy kakao. Aby góra deseru ładnie wyglądała dobrze jest kakao sypać przez sitko.

Jeżeli ktoś chciałby więcej warstw tiramisu to należy podwoić ilość składników.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.