- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jak tylko przeczytałam, że w projekcie „Palcem po mapie” będą Włochy to od razu pomyślałam o tiramisu :) Bardzo lubię ten deser choć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska.
Składniki:
– 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki)
– 1 opakowanie serka mascarpone
– 3 jajka
– 1/2 szklanki cukru pudru
– kawa
– kakao do posypania wierzchu
Najpierw zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej na pół szklanki wody. Jeżeli ktoś lubi bardziej kawowe tiramisu to może wziąć kawę parzoną. Jeżeli używamy kawy parzonej to lejemy bez fusów. Często do kawy dodaje się amaretto bądź calue dla podkreślenia smaku.
Teraz zabieramy się za masę. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i wkładamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy do tego serek mascarpone i mieszamy. Pianę z białek wyjmujemy z lodówki i dodajemy stopniowo do masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, pulchnej masy.
Foremkę wykładamy biszkoptami i delikatnie polewamy je kawą tak żeby się wchłonęła i nie za bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy większość masy i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i na nie resztę masy i posypujemy kakao. Aby góra deseru ładnie wyglądała dobrze jest kakao sypać przez sitko.
Jeżeli ktoś chciałby więcej warstw tiramisu to należy podwoić ilość składników.
Smacznego :)