Teksańskie czekoladowe krowy czyli czekoladowe lizaki

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj proste zastosowanie czekolady, które na pewno przypadnie dzieciakom do gustu. To kolejna propozycja przygotowana w ramach projektu fotograficznego „Palcem po mapie”, której myślą przewodnią był Teksas :) Z tej okazji przygotowałam teksańskie czekoladowe krowy czyli czekoladowe lizaki :)

Składniki na teksańskie czekoladowe krowy:

– 200g czekolady mlecznej
– 30g czekolady białej
– kolorowe pisaki cukrowe
– wykałaczki

Najpierw roztapiamy mleczną czekoladę na parze (w kąpieli wodnej), a następnie przelewamy do foremek (połówki kulek) i pozostawiamy do zastygnięcia. Potem rozpuszczamy białą czekoladę i na foli formułujemy rogi. Niestety biała czekolada ciężko mi się topiła i nie zrobiłam takich rogów jak chciałam ale i tak wyszło nie najgorzej.

Jak mamy gotowe części czekolady to tworzymy krówki. Dwie połówki kulek łączymy razem wkładając do środka patyczek lub wykałaczkę. Rogi przytwierdzamy za pomocą pisaków lub roztopionej czekolady. Pisakami robi też pyszczki i oczy i gotowe.

Z podanych wyżej składników zrobimy 4 głowy krówek.

Smacznego :)

Czekoladowe lizaki

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *