Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Tażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje się z jagnięciny ale spotkaliśmy już różne wersje. My zapraszamy na tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią :)

Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią

Składniki na tażin wołowy:

– 600 g wołowiny
– 1 puszka ciecierzycy (240g)
– 250 g cukinii
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 400 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
– 400 g pomidorów krojonych z puszki
– 1 łyżka masła
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 1,5 łyżeczki imbiru
– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
– 1,5 łyżeczki kurkumy
– 1,5 łyżeczki kolendry w ziarenkach
– świeża kolendra
– 100 g kaszy jaglanej

Składniki na 3 porcje.

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Ziarenka kolendry miażdżymy i w miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Dodajemy je do mięsa i dokładnie mieszamy aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Kiedy mięso obsmażymy z każdej strony dodajemy marchewkę pokrojoną w pół plasterki, bulion, pomidory z puszki. Mieszamy i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz odsączoną ciecierzycę.

W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Standardowo tażin podaje się z kuskusem ale z racji tego że nasze przepisy są bezglutenowe my użyliśmy kaszy jaglanej.

Gotowy tażin podajemy z kaszą i posypujemy posiekaną kolendrą.

Smacznego :)

Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią

Zapisz

Zapisz

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią

  1. Zapowiada sie pysznie! Na pewno zrobie. Mysle ze spokojnie mozna by zastapic wołowe innym miesem. np.kurczakiem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *