Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Tażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje się z jagnięciny ale spotkaliśmy już różne wersje. My zapraszamy na tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią :)

Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią

Składniki na tażin wołowy:

– 600 g wołowiny
– 1 puszka ciecierzycy (240g)
– 250 g cukinii
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 400 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
– 400 g pomidorów krojonych z puszki
– 1 łyżka masła
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 1,5 łyżeczki imbiru
– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
– 1,5 łyżeczki kurkumy
– 1,5 łyżeczki kolendry w ziarenkach
– świeża kolendra
– 100 g kaszy jaglanej

Składniki na 3 porcje.

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Ziarenka kolendry miażdżymy i w miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Dodajemy je do mięsa i dokładnie mieszamy aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Kiedy mięso obsmażymy z każdej strony dodajemy marchewkę pokrojoną w pół plasterki, bulion, pomidory z puszki. Mieszamy i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz odsączoną ciecierzycę.

W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Standardowo tażin podaje się z kuskusem ale z racji tego że nasze przepisy są bezglutenowe my użyliśmy kaszy jaglanej.

Gotowy tażin podajemy z kaszą i posypujemy posiekaną kolendrą.

Smacznego :)

Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią

  1. Zapowiada sie pysznie! Na pewno zrobie. Mysle ze spokojnie mozna by zastapic wołowe innym miesem. np.kurczakiem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.