Tarta ze schabem i warzywami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiejsza nasza propozycja to wytrawna tarta w polskim stylu czyli schabowy w panierce  i zestaw warzyw :)

DSC_0075x

Składniki na ciasto:
– 150 g mąki
– 75 g masła
– 1 żółtko
– 1,5 łyżki śmietany 18%
– szczypta soli

Składniki na nadzienie:
– 1 opakowanie warzyw na patelnię po staropolsku Iglotex
– 120 g schabu
– 50 g śmietanki 18%
– 1 jajko
– 1 białko (pozostałe z ciasta)
– pieprz, sól

Składniki na panierkę:
– 1 jajko
– mąka
– bułka tarta

Dodatkowo olej do smażenia.

Forma do tarty 20 cm.DSC_0072x

 

Najpierw wyrabiamy ciasto na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto wyciągamy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.

W między czasie schab kroimy w kostkę, lekko solimy, obtaczamy w mące, zanurzamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu na rumiany kolor. Potem wrzucamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.

Teraz zabieramy się za nadzienie. Jajko z białkiem mieszamy razem ze śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą i dorzucamy warzywa. Myśmy wcześniej warzywa dali do miski i położyli na gorącym garnku z wodą aby mieszanka się lekko odmroziła i odcisnęliśmy nadmiar wody. Masę przekładamy na podpieczone ciasto i układamy na wierchu kawałki pieczonego schabu. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut, aż masa się zetnie.

Smacznego :)DSC_0067x

DSC_0093x

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.