Tarta z nadzieniem z czarnej porzeczki, z pianką i kruszonką

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

A dzisiaj u nas owocowo :) Zapraszamy na tartę z nadzieniem z czarnej porzeczki,  z pianką i kruszonką :)

tarta-z-nadzieniem-porzeczkowym

Składniki na ciasto:
– 300 g mąki krupczatki
– 200 g masła
– 100 g cukru pudru
– 3 żółtka
– szczypta soli

Składniki na nadzienie:
– 600 g czarnej porzeczki
– 3 łyżki cukru
– 3 białka
– bułka tarta

Składniki na kruszonkę:
– 50 g mąki krupczatki
– 25 g masła
– 30 g cukru

Forma do tarty 25 cm.

czarna-porzeczka

Najpierw zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny. Gdy ciasto się schłodzi to wylepiamy nim formę do tarty. Tarte pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

W czasie gdy tarta się piecze przygotowujemy porzeczki – obieramy, myjemy i osuszamy oraz robimy kruszonkę (na kruszonkę zagniatamy wszystkie składniki widelcem).

Tarte wyciągamy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy cukrem (ilość cukru zależy od tego jak bardzo mamy cierpkie owoce). Na owoce dajemy ubitą pianę z białek i wierzch posypujemy kruszonką.

Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze 35 minut aż kruszonka się zrumieni.

Smacznego :)

tarta-z-czarna-porzeczka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.