- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Kolejny raz zabrałam się za zrobienie tarty na słono. Poprzednia nie była zła ale chciałam żeby kolejna była jeszcze lepsza. Przepis na ciasto lekko zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Tarta wyszła znakomita. Tartę zrobiłam przy okazji wizyty u znajomych :)
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany 18%
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– pół opakowania mrożonych brokułów
– 1 filet z kurczaka
– 1/2 cebuli
– 1 opakowanie sera ricotta
– 2 jajka
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– sól, pieprz, bazylia, oregano
– 1 łyżka masła lub oliwy
– ser żółty
W pierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem wyrabiałam go w robocie, żeby było szybciej. Wrzucamy mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Gdy ciasto chłodzi nam się w lodówce gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku topimy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy. Dusimy aż będzie miękki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.
W między czasie gdy ciasto nam się piecze robimy nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietanę i ser ricotta i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ja dodatkowo do masy starłam na tarce mały kawałek sera żółtego.
Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i brokułów i przykrywamy masą serową. Na wierzchu tarty dajemy resztę kurczaka i brokułów.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
Zachęcam do wypróbowania :) Moim znajomym bardzo smakowała ta tarta :)
Dzisiaj robiłam tartę i wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że trochę mi popękała przez co ciasto namokło i mam pytanie, bo pierwszy raz robiłam tartę, czy ciasto namokło przez pęknięcie czy ogólnie w tarcie zawsze jest mokre? :)
Czy ilość mąki miałaś taką samą? Jeżeli jest tarta twarda może popękać a wtedy nadzienie może dostać się pomiędzy szpary i wtedy może namoknąć. Czy ciasto miałaś całkiem mokre czy tylko przy nadzieniu?
Dzień Dobry, mam pytanie, jakiej smietany najlepiej użyc do tej tarty? (ile procentowa)
Śmietana 18%
Witam przeglądam właśnie przepisy i owa tarta wpadła mi w oko
Miło nam :)
Pierwszy raz robiłam tatę i mam pytanie, dlaczego brzegi ciasta opadły z brytfanki i przez to nie powstały boczne scianki?
Niestety i u nas czasami to się zdarza. To rodzaj ciasta zawierającego sporo tłuszczu i pod wpływem ciepła może “zjechać”. Aby próbować zapobiegać takim zjazdom ciasta po ściankach formy można przed pieczeniem włożyć formę do lodówki na 20*-30 minut i wtedy jest dużo większa szansa, że przy podpieczeniu ciasta ranty zostaną na miejscu.
A moja wyszła super. Dodałam jeszcze kukurydzę. Żałuję, że nie mogę dodać zdjęcia. Bo wygląda świetnie i tak też smakuje
super :)
Czy można zamiast tej masy zrobic sos beszamelowy?
Zastosowana w przepisie masa podczas pieczenia robi się sztywna i związuje wszystko w całość (ma ok. 1-1,5cm.). W przypadku beszamelu, który do tej pory robiliśmy i używaliśmy w przepisach zawsze warstwa była zdecydowanie cieńsza, a także po upieczeniu mniej zwarta tak więc może być tak, że masa nie będzie zbyt stała i nie zwiąże wszystkiego aczkolwiek zawsze można spróbować ;)
Czy zamiast sera ricotta może być mozarella?
I ta śmietana do nadzienia to 18% ale ta kwaśna czy ta np. łaciata w kartoniku?
Ser ricotta zachowuje się zdecydowanie inaczej niż ser mozarella, który pod wpływem temperatury robi się ciągnący :) Proponuję pozostać przy tym z przepisu ;)
Śmietana kwaśna 18%. Co do marki i kartonika to nie mam pojęcia jaka jest ale jeżeli to śmietana i 18% to bez problemu
Masę mieszamy łyżką czy mikserem?
w zupełności Wystarczy łyżką wymieszać te składniki