Tarta z karmelem i migdałami

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Walentynki, walentynki, dla chłopczyka, dla dziewczynki…. ;)

Wszędzie serca, wszędzie róże,
gotujący i pieczący, panny, panie i chłopaki,
każdy chce nadrobić braki,
więc do kuchni czas podążyć, słodką tartę w mig przyrządzić :)

Taaaaaa….. walentynki…. czyż nie jest to miłe choć przez wielu bardziej postrzegane jako komercyjne święto? Może, ale ja tam lubię każde święto gdzie może być miło, sympatycznie, słodziutko i cieplutko dlatego ja również postanowiłem czynnie brać w nim udział i przygotować tartę od serca z karmelem i migdałami ;)

To zaczynamy od składników:

Ciasto:
– 200g mąki pszennej
– 100g masła
– 75g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
Karmel (przepis z TEJ strony):
– 120g cukru
– 200g śmietanki 30%+ 120g migdałów

Najpierw zaczynamy od wyrobienia ciasta.  Wrzucamy wszystkie składniki (mąka, cukier, jajko, masło, jogurt) do robota i rozrabiamy do momentu aż będzie jednolita masa i ów masa będzie tworzyć taką zwartą całość. Wyciągamy z robota ciasto, zwijamy w folię spożywczą i pakujemy na jakieś pół godziny do lodówki.

Kiedy ciasto odleży swoje w lodówce, wyciągamy i śmiało rozwałkowujemy. Następnie przekładamy do foremki – ja taką mam prosto od serca ;) – i pakujemy na 20 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pamiętajmy żeby nakłuć jakimś fantastycznym widelcem naszą tartę zanim zaczniemy ją piec bo może się okazać, że zrobi się taki bąbel iż nie będzie jak nałożyć “farsz” ;)

Kiedy tarta się upiecze możemy wykorzystać nagrzany piekarnik i uprażyć nasze migdały – 10 minutek w 180 stopniach.

Tarta upieczona, migdały uprażone więc bierzemy się za karmel. Od razu Wam się przyznam – jeżeli nie czytaliście mojego ostatniego postu – że u mnie łatwo nie było: spalona patelnia i siwy dym w mieszkaniu niemniej druga próba była ok ;) Wsypujemy na patelnię cukier i staramy się go rozłożyć na całej powierzchni patelni. Stawiamy na średniej wielkości palnik/płytę i czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać.

Kiedy cukier się rozpuści to wlewamy do niego śmietankę i szybko mieszamy żeby się nie zrobiła “klucha”. Jeżeli tak by się stało to mieszamy do tego momentu aż całość rozpuści się na jednolitą masę (cały czas trzymamy patelnię na gazie). Kiedy cukier połączy się ze śmietanką na jednolitą masę to wrzucamy do niego migdały i chwilkę mieszamy.

Gotowy karmel z migdałami przelewamy na naszą tartę, odstawiamy do stężenia i możemy się słodko objadać :)

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *