Małe tarty z jabłkami i kokosową pianką

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Od jakiegoś czasu często rzucają mi się w oczy przepisy na różne tarty i te na słodko i te wytrawne. Ostatnio nawet zakupiłam odpowiednie do tego małe foremki do pieczenia . Byłam również na warsztatach w Kulinarnych Kreacjach gdzie robiliśmy tartę z orzechami więc stwierdziłam że i ja muszę jakąś sama stworzyć. Ponieważ jabłek mam jeszcze pod dostatkiem bo to odmiana zimowa więc idealnie byłoby je wykorzystać i tak powstał przepis na tartę z jabłkami i kokosową pianą – albo raczej na małe tarty ;)

Tarta z jabłkami i kokosową pianką

Składniki na 4 tarty z kokosową pianką:

Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– ¾ kostki masła
– 3 żółtka
– ¾ szklanki cukru pudru
– szczypta soli

Nadzienie:
– 1 kg jabłek
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu

Piana kokosowa:
– 3 białka
– ¾ szklanki cukru
– ¾ szklanki wiórek kokosowych

Składniki na 4 małe tarty o średnicy 10-12 cm lub jedną dużą 25 cm.

Robienie tart rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie.

Jak wyrobimy ciasto to wkładamy go na 30 minut do lodówki lub możemy od razu rozwałkować i wylepić nim foremki. Następnie wkładamy do piekarnika na 12-15 minut aby je lekko podpiec – piekarnik nagrzany do temperatury 170 stopni. Dzięki temu jest większa szansa, że ciasto nam zbyt nie namoknie od jabłek.

W międzyczasie obieramy  jabłka i kroimy na małe kawałki, a następnie wrzucamy do garnka i dusimy. Podczas duszenia dodajemy cukier i cynamon. Jabłka dusimy do miękkości, ale żeby nam się nie rozpadły.

Na lekko podpieczone tarty kładziemy jabłka, i zabieramy się za przygotowanie pianki kokosowej. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a na końcu dodajemy wiórka kokosowe, delikatnie mieszamy i nakładamy na tarty.

Tak przygotowane tarty wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 15-20 minut do momentu kiedy piana i ciasto będzie lekko beżowa.

Tarta z jabłkami i kokosową pianką

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Małe tarty z jabłkami i kokosową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *