Tarta z jabłkami i cynamonem

Magda

My to  takie maniaki muffinkowo – tartowe jesteśmy więc dzisiaj kolejny wypiek z tego “gatunku” czyli tarta z jabłkami i cynamonem :)

Składniki na ciasto:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 1/2 kostki masła
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– szczypta soli

Nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– 5 łyżeczek cukru
– 2 łyżeczki cynamonu

DSC_0359x900n

Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go do lodówki na ok. 30 min.

W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną.

Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie wyklejamy nim formę do tary. Następnie wrzucamy tarte do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i podpiekamy ok. 20 minut.

Z pozostałego ciasta przygotowujemy sobie paski aby przyozdobić wierzch tarty.

Na podpieczoną tarte dajemy przygotowane jabłka a następnie przyozdabiamy paskami przeplatając je. Tarte dajemy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze ok. 20 minut aby góra nam się zrumieni.

Smacznego :)

DSC_0378x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



15 thoughts on “Tarta z jabłkami i cynamonem”

  1. Witaj! Dokładnie przed sekundka robiłam tarte według Twojego przepisu i jestem totalnie zachwycona!
    To była moja pierwsza taka tarta i wszystko wyszło idealnie, musialam tylko dodawac o wiele więcej maki niż podane, ale to nie szkodzi- dziękuję za przepis. :)

  2. Witam, czy formę do tarty smarujecie i posypujecie przed wyklejeniem ciasta? Pozdrawiam :-)

    1. Nasze formy mają warstwę nieprzywieralną więc ani nie smarujemy ani nie wykładamy papierem. Poza tym jest w cieście sporo masła więc nie powinna przywrzeć :)

  3. Też własnie skorzystałam z przepisu :) jabłka co prawda zrobiłam troszkę inaczej ale ciasto… pychotka :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *