Tarta z gruszkami i masą serowo-budyniową

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Kolejną moją słodkością gruszkową będzie tarta. Pewnie zastanawiacie się dlaczego znowu tarta jak ostatnio była z jabłkami. Może dlatego, że poprzednia tarta bardzo mi posmakowała, a poza tym bardzo szybko się ją przygotowuje i co najważniejsze można wymyślać różne jej nadzienia. Trochę zastanawiałam się z czym połączyć gruszki i postanowiłam że będą to ser i budyń tak więc dzisiaj proponuję tartę z gruszkami i masa serowo-budyniową :)

 Tarta z gruszkami i masą serowo-budyniową

 

Składniki na tartę z gruszkami i masą serowo-budyniową:

Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 175g masła
– 3 żółtka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– szczypta soli
Masa serowo-budyniowa:
– 1/2 kg sera białego
– 1 szklanka cukru
– 100g masła
– 1 jajko
– 1 budyń (opakowanie 40g)
– 1/2 szklanki mleka
Gruszki:
– 1 kg gruszek
– kilka goździków
– pół łyżeczki kardamonu
– woda

Forma do tarty 28cm.

Przygotowanie tarty zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw wysypujemy na blat przesianą mąkę i cukier puder oraz sól. Następnie razem z sypkimi składnikami siekamy zimne masło. Dodajemy jajka i wszystko razem zarabiamy – szybko, żeby masło się nie nagrzało – na jednolitą masę.

Mała uwaga: w pierwszej wersji tego przepisu użyłam całych jaj ale lepiej dać same żółtka :)

Jak wyrobimy ciasto to wylepiamy nim formę do tarty – nie ma potrzeby smarowania formy masłem gdyż ciasto jest wystarczająco tłuste i spokojnie odejdzie od foremki (jeżeli nie macie formy z wyciąganym dnem to można go wyłożyć papierem do pieczenia). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy tartę ok. 15-20 minut aż ciasto się lekko zarumieni.

W międzyczasie gotujemy trochę wody i obieramy  gruszki, krojąc je od razu na na ćwiartki. Jak woda się gotuje dorzucamy trochę kardamonu i rozgniecionych goździków i wrzucamy owoce. Gotujemy je do miękkości i odcedzamy. Po wystygnięciu gruszki kroimy na paseczki.

W drugim garnku przygotowujemy masę serowo-budyniową – wrzucamy wszystkie składniki oprócz budyniu i mleka i gotujemy ok. 20 minut. Ja kupuję ser gotowy w pudełku ale jeżeli ktoś woli zwykły ser biały to przed zmieszaniem z resztą składników należy do zmielić. Jak masa nam się ugotuje to na końcu wlewamy mleko wymieszane z budyniem i jeszcze chwilę gotujemy do momentu uzyskania jednolitej gęstej masy.

Na upieczoną i ostudzoną tartę wlewamy naszą masę i układamy gruszki . Na koniec można tartę jeszcze oprószyć cukrem pudrem. Tartę ze względu na masę najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

Tarta z gruszkami i masą serowo-budyniową

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *