Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki więc z tej okazji zapraszamy Was na tartę serową z kurczakiem i pieczarkami :)

DSC_2346x900Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli

Składniki na nadzienie:
– 1 filet z kurczaka
– 1 cebula
– 300 g pieczarek
– 3 jajka
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz
– 150g śmietanki 18%
– 100g jogurtu naturalnego
– 100g sera żółtego
– 1/2 pęczka szczypiorku

Forma na tarte 25 cm.

DSC_2357x900

Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy pieczarki i kurczaka. W jednym garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy i dusimy. W drugim garnku topimy drugą łyżkę masła i wrzucamy obrane i pokrojone w pół-plasterki pieczarki i dusimy przez kilka minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.

W między czasie kończymy nasze nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty na tarce ser żółty.

Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i pieczarek, przykrywamy masą serową i na wierzchu dajemy resztę kurczaka i pieczarek. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.

Smacznego :)

DSC_2342x900

Pieczarkowy_Tydzien_2015

21 thoughts on “Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami

  1. Witam muszę powiedziec, że tarta serowa naprawdę mnie zachęciła do tego, żeby j wypróbowac. Kurczak tak połaczony również wydaje się byc swietnym rozwiazaniem. Niedługo nadchodzi weekend i spróbuję przygotowac to danie samodzielne. Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    1. Miło że tarta smakowała :) Robiliśmy tą tartę kilka razy i zawsze się u nas ścinała. Czy na pewno była dobra śmietanka czy jogurt i odpowiednio nagrzany piekarnik oraz czas pieczenia?

  2. czy upieczoną samą tarte można odstawić na ok 1 h dopiero potem wyłożyć na nią składniki i wstawić do piekarnika ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.