Tarta piernikowa

Magda

Kolejna nasza wariacja świąteczna – tym razem to co bardzo lubimy z osobna a u nas w łącznym wydaniu czyli tarta piernikowa :)

DSC_6169x

Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 170 g masła
– 70 g cukru pudru
– 1 łyżka jogurtu
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Składniki na masę piernikową:
– 155g mąki pszennej
– 115g drobnego cukru do wypieków
– 1/3 łyżeczki soli
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 40g posiekanych orzechów włoskich
– 20g kakao
– 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki wody
– 100g jogurtu naturalnego
– 1/3 szklanki oleju
– 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej
– starta skórka z małej pomarańczy

Składniki na polewę:
– 1 jajko
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki cukru pudru
– 1/4 kostki masła
– dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy

Forma do tarty 25 cm.

DSC_6185

Najpierw robimy spód na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i mieszamy. Gotowe ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

W między czasie robimy masę piernikową . Siekamy orzechy i ścieramy skórkę z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę,  jogurt i olej, skórkę kandyzowaną, skórkę startą z pomarańczy i orzechy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Kiedy minie 10 minut pieczenia spodu tarty, zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, a tarte wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nią przygotowaną masę piernikową. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut (do czasu “suchego patyczka”). Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy to  wystygnięcia.

Gdy tarta nam ostygnie robimy polewę. Jajko mieszamy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Potem dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec wlewamy gorące rozpuszczone masło i mieszamy aż polewa zacznie nam gęstnieć. Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy skórką kandyzowaną z pomarańczy.

DSC_6201

Mamy nadzieję że ta nasza wersja piernika przypadnie Wam do gustu :)

Smacznego :)

DSC_6216x

zBLOGowani.pl

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *