Tarta migdałowa z gruszkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Tydzień temu wyszedł kolejny numer magazynu małopolskich blogerów APETYT, w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :)  Pełny przepis drugiej już wkrótce :)

Składniki na ciasto:
– 160 g mąki pszennej
– 60 g mielonych migdałów
– 70 g cukru pudru
– 125 g masła
– 1 żółtko

Składniki na farsz:
– 1,5 kg gruszek
– 5 łyżek cukru
– 1 łyżka kardamonu
– 1 łyżka cynamonu
– 25 g mielonych migdałów

Dekoracja:
– 25 g prażonych migdałów
– cynamon

Forma do tarty 20 cm.

DSC_7105x1200

Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Teraz robimy nasz farsz gruszkowy. Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę. 2 gruszki kroimy na połówki. Gruszki wkładamy do garnka i dusimy z cukrem, kardamonem i cynamonem do miękkości. Na koniec dodajemy mielone migdały. Jeżeli gruszki puszczą nam za dużo soku to ten sok odlewamy przed dodaniem migdałów.

Migdały w płatkach wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę je prażymy do lekkiego zrumienienia.

Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie wyciągamy tarte układamy na niej połówki gruszki które posypujemy cynamonem a następnie między nie nasz farsz gruszkowy który posypujemy prażonymi migdałami. Tarte wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Smacznego :)

DSC_7161x1200

4 thoughts on “Tarta migdałowa z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.