Tarta makowa z bakaliami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dla smakoszy maku mamy coś wyjątkowego a mianowicie tarte makową z bakaliami – na pewno każdemu posmakuje :)

DSC_5653x

Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 70 g cukru pudru
– 1 łyżka śmietany 18%

Składniki na nadzienie:
– 250 g mielonego maku
– 500 ml wody
– 50 g cukru
– 50 g masła
– 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe)
– 2 jajka
– 1 łyżka amaretto

Dekoracja:
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka ciepłej wody
– cukier dekoracyjny niebieski

Forma do tarty 25 cm.

DSC_5676x

Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki  i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Teraz robimy nadzienie makowe. Mak mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak nam wystygnie to odcedzamy go z wody a w rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Potem mieszamy dokładnie mak z rozpuszczonym masłem z cukrem i dodajemy bakalie. Na koniec dodajemy jajka i amaretto i dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie wyciągamy tarte i nakładamy na nią nadzienie makowe. Tarte wkładamy do piekarnika na 40 minut i temperaturę zmniejszamy do 175 stopni.

Gdy tarta nam się upiecze i wystygnie to robimy lukier – cukier puder przesiewamy i dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy a potem dekorujemy wierzch tarty.

Smacznego :)

DSC_5687x

DSC_5720x

3 thoughts on “Tarta makowa z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.