Tarta budyniowa ze śliwkami

Magda

Bardzo lubię śliwki i ostatnio dostałam koszyczek śliwek od znajomego. W tym samym czasie wpadła mi w ręce gazeta z przepisem na tarte i tak oto powstała tarta śliwkowa. Przepis zaczerpnięty z „Życia na gorąco” z małymi modyfikacjami.

Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 kostki masła
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– szczypta soli

Krem:
– 1,5 szklanki mleka
– 2 budynie waniliowe
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 jajka
– 1 opakowanie śmietanki 30%

Śliwki

Tartę rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie.

Jak wyrobimy ciasto możemy chwilę schłodzić go w lodówce lub od razu wylepić foremki i lekko podpiec w piekarniku, żeby ciasto nie namokło od budyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut.

W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Teraz zabieramy się za masę budyniową. Mleko z cukrem i budyniami mieszamy dokładnie żeby nie było grudek i gotujemy z tego gęsty budyń. Do gotowego budyniu dodajemy śmietankę i jajka które razem wcześniej mieszamy i razem jeszcze chwilę gotujemy.

Gotową masę budyniową wykładamy na ciasto i układamy śliwki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min do momentu kiedy krem i ciasto będą lekko brązowe.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



9 thoughts on “Tarta budyniowa ze śliwkami”

Skomentuj słodki facet Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *