Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

Magda

Jeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami :)

Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

Składniki na tajskie zielone curry z kurczakiem:

– 1 pierś z kurczaka (ok. 350g)
– 1 zielona papryka
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 3 liście kafiru
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
– 3 łyżeczki zielonej pasty curry
– 200 ml mleka kokosowego
– kilka gałązek kolendry

Do podania 1 woreczek ryżu i świeża kolendra

Składniki na 2-3 osoby.

Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Gdy warzywa podsmażymy dodajemy zieloną pastę curry, liście kafiru i dobrze mieszamy. Po 2 minutach dajemy kurczaka pokrojonego w paski i chwilkę dusimy. Dodajemy bulion lub wodę, paprykę pokrojona w paseczki oraz cukinię pokrojoną w większe kawałki. Jak warzywa trochę zmiękną dodajemy wymieszane mleko kokosowe, posiekane listki kolendry i chwilkę jeszcze gotujemy aż sos lekko zgęstnieje.

Curry podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego :)

Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami”

  1. Świetny przepis, robię po ran n-ty i zawsze wychodzi niezwykle smaczne. Dziękuję! Następnym razem spróbuję z krewetkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *