Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Jeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami :)

Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

Składniki na tajskie zielone curry z kurczakiem:

– 1 pierś z kurczaka (ok. 350g)
– 1 zielona papryka
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 3 liście kafiru
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
– 3 łyżeczki zielonej pasty curry
– 200 ml mleka kokosowego
– kilka gałązek kolendry

Do podania 1 woreczek ryżu i świeża kolendra

Składniki na 2-3 osoby.

Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Gdy warzywa podsmażymy dodajemy zieloną pastę curry, liście kafiru i dobrze mieszamy. Po 2 minutach dajemy kurczaka pokrojonego w paski i chwilkę dusimy. Dodajemy bulion lub wodę, paprykę pokrojona w paseczki oraz cukinię pokrojoną w większe kawałki. Jak warzywa trochę zmiękną dodajemy wymieszane mleko kokosowe, posiekane listki kolendry i chwilkę jeszcze gotujemy aż sos lekko zgęstnieje.

Curry podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego :)

Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

2 thoughts on “Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.