Tajskie curry z kurczakiem, dynią i ciecierzycą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dziś mamy dla Was pyszne, lekko ostre i aromatyczne danie jakim jest tajskie curry z kurczakiem dynią i ciecierzycą. To propozycja nie tylko rozgrzewająca ale również pozwalająca przenieść się na chwile w orientalne klimaty :)

Tajskie curry z kurczakiem

Składniki na tajskie curry z kurczakiem dynią i ciecierzycą:

– 500 g dyni piżmowej obranej (ok. 700 g dyni ze skórą)
– 1 pierś z kurczaka (350-500 g)
– 1 puszka ciecierzycy
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry Tao Tao
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 3 liście kafiru
– 1 łyżka oleju
– 0,4 l wody lub bulionu drobiowego
– 1/2 puszka mleka kokosowego

Do podania 1 woreczek ryżu i świeża kolendra

Składniki na 4 osoby.

Tajskie curry z kurczakiem

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Gdy warzywa mamy podsmażone dodajemy pastę curry, liście kafiru i dobrze mieszamy. Po 2 minutach dajemy kurczaka pokrojonego w paski. Jak kurczak nam się podsmaży dodajemy kurkumę oraz ostrą paprykę, mieszamy, zalewamy wodą lub bulionem i dodajemy dynię pokrojoną w kostkę. Jak dynia zacznie robić się miękka dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz dobrze wymieszane mleko kokosowe i chwilkę jeszcze gotujemy.

Curry podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego :)

Tajskie curry z kurczakiem

2 thoughts on “Tajskie curry z kurczakiem, dynią i ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.