Tagliatelle z grzybami i prosciutto

Magda

Dziś mamy dla Was kolejną propozycję na danie z domowym makaronem – proste, szybkie a przede wszystkim pyszne tagliatelle z grzybami i prosciutto :)

Tagliatelle z grzybami i prosciutto

Składniki na tagliatelle z grzybami:

– 160 g świeżego makaronu
– 300 g grzybów
– 90 g szynki prosciutto di parma
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 gałązki rozmarynu
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– pieprz
– 200 g śmietanki 18%

Składniki dla 2 osób.

Tagliatelle z grzybami

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy ok 5 minut prosciutto pokrojone na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki.

Na tą samą patelnie dodajemy drugą łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula nam się zeszkli dajemy grzyby pokrojone w większe kawałki oraz czosnek drobno posiekany. Teraz przyprawiamy uważając żeby nie dać za dużo soli ponieważ do dania dajemy słoną szynkę. Igły rozmarynu kroimy drobniej i dorzucamy do grzybów. Kiedy wszystko mamy dobrze podsmażone wlewamy śmietankę i dodajemy podsmażone wcześniej prosciutto. Wszystko chwilę mieszamy i mamy sos gotowy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Gotowy makaron odcedzamy, wrzucamy do naszego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy :)

Smacznego :)

Tagliatelle z grzybami

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *