Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym :)

DSC_5561x900

Najpierw składniki:

Beza:
– 5 jajek (białka)
– 300g cukru
– 1 łyżeczka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka octu winnego
– 1/3 łyżeczki soli

Krem czekoladowo-cynamonowy –  środek:
– 65g miękkiego masła
– 75g cukru pudru
– 30g gorzkiej czekolady
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
– 2 łyżki śmietany tortowej

Krem orzechowy – góra:
– 50g miękkiego masła
– 70g cukru pudru
– 60g mielonych orzechów włoskich
– 2 łyżki śmietany tortowej
– starta skórka z 1 dużej pomarańczy

Posypka:
– 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych
– 10g siekanych orzechów pekan lub włoskich
– 5g startej gorzkiej czekolady

DSC_5566x900

Zaczynamy od bezy. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając aż będziemy mieli lśniącą pianę. Potem dodajemy ocet oraz mąkę zmieszaną z cynamonem i kakao. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Kolejnym krokiem jest narysowanie na papierze do pieczenia dwóch kół (na powyższe ilości składników ok. 18cm i 20cm) na które nakładamy naszą ubitą piane i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.  Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 80 minut. Kiedy beza się upiecze wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki  zostawiamy na kilka godzin (najlepiej piec bezę wieczorem i zostawić ja na całą noc).

Kiedy beza jest gotowa przygotowujemy kremy. Zaczynamy od kremu czekoladowo-cynamonowego. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia natomiast w mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę jednocześnie dodając cynamon i cukier z wanilią. Na koniec do ubitej masy dodajemy czekoladę ze śmietanką i wszystko mieszamy otrzymując gęsty krem.

Drugi krem robimy podobnie. W mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy orzechy, startą skórkę z pomarańczy,  śmietanę i wszystko razem łączymy.

Zabieramy się za złożenie całości. Najpierw na większą bezę nakładamy równomiernie krem czekoladowo-cynamonowy. Przykrywamy mniejszą bezą i na jej wierzchu rozsmarowujemy drugi krem – orzechowy (można też nałożyć krem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki). Na koniec posypujemy górę posiekanymi orzechami i startą czekoladą.

DSC_5574x900

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.