Suflet czekoladowy

Magda

Podczas ostatnich zmagań mentorskich z Marcelem robiliśmy suflet czekoladowy, który możecie również sami spróbować zrobić :)

DSC_2051

Składniki:
– 4 jajka
– 200 g czekolady
– 200 g cukru brązowego
– 200 g mąki
– 200 g masła

Dodatkowo trochę masła i kakao do smarowania kokilek.

Składniki na ok. 8 sztuk.

Najpierw ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do żółtek delikatnie mieszając. Potem dodajemy przesianą mąkę oraz czekoladę z masłem rozpuszczone w kąpieli wodnej.
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Następnie napełniamy je masą czekoladową do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy z termoobiegiem ok. 10-11 minut (najlepiej włożyć sobie 1 suflet na próbę do piekarnika, ponieważ każdy piekarnik grzeje inaczej).

Po przekrojeniu sufletu środek powinien być płynny :)

Smacznego :)DSC_2056

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



9 thoughts on “Suflet czekoladowy”

  1. Witam suflecik wyglda naprawdę bardzo wporzadku. Szczerze chętnie bym go spróbował i to jak najszybciej. Mam nadzieję, że niedługo będę mógł wypróbowac ten przepis, ponieważ wydaje się bardzo ciekawy. Pozdrawiam i mam nadzieję, że jeszcze tu wrócę.

  2. Wow, suflet wyszedł koncertowo! :)
    A ta dekoracja robi naprawdę duże wrażenie! *.*
    Cudowny deser jak z najlepszej cukierni! :)

  3. Suflet wygląda przepięknie w tym całym przybraniu. Dobrze ze podałes tylko przepis na suflet bo ta cała reszta chyba już nie byełaby taka prosta do wykonania ;)Przyznam ze często widziałam jak robia suflety ale jakos nigdy nie miałam okazji go spróbować. Albo wybiorę się do Anglii albo sama coś upiekę, oczywiście ze sprawdzonego przepisu powyżej ;)

    1. Suflet wychodzi bardzo smaczny i polecam go zrobić :) Nie jest taki trudny jak się wydaje a i przybranie również :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *