Spaghetti carbonara

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na spaghetti carbonara z domowego makaronu :)

Spaghetti carbonara

Składniki na spaghetti carbonarę:

– 150 g świeżego cienkiego makaronu
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 90 g szynki prosciutto lub boczku
– 200 ml śmietanki 18%
– 2 jajka
– 1 łyżka masła
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– pieprz
– 40 g parmezanu

Składniki dla 2 osób.

Spaghetti carbonara

W osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i odstawiamy na bok – jak zrobić i ugotować makaron możecie poczytać w naszym poradniku.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem aż się zeszklą. Dodajemy szynkę i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę oraz makaron i chwilkę trzymamy na patelni. Patelnię ściągamy, dodajemy połowę startego parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Do miski wbijamy jajka i wlewamy śmietankę i mieszamy. Mieszanką jajek ze śmietanką polewamy makaron i mieszamy. Trzeba uważać żeby jajka się nie ścięły i żeby nie zrobiła się jajecznica. Powinien powstać kremowy sos i trochę zgęstnieć. Jeżeli makaron jest za zimny można to robić na ogniu.

Gotowy makaron przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i jemy :)

Smacznego :)

Spaghetti carbonara

2 thoughts on “Spaghetti carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.