Smażona dorada na warzywach z kaszą

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Dzisiaj zapraszamy Was na smażoną doradę w towarzystwie warzyw i kaszy. Szybkie i pyszne w miarę niskokaloryczne danie ;)

DSC_1669x900Składniki:
– 1 szt dorady (2 filety)
– 250 g mrożonej włoszczyzny w paski
– 100 g kaszy jęczmiennej
– sól
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– mąka pszenna
– szczypiorek do posypania,
– cytryna

Porcja na 2 osoby.

 

Najpierw gotujemy kaszę i warzywa. Warzywa kupujemy gotowe pocięte w słupki lub możemy sami kupić warzywa i je pociąć.

Jeżeli kupujemy rybę w całości to musimy ją wypatroszyć i wyciąć 2 filety. Po przygotowaniu filetów oprószamy je solą i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy filety dorady na rumiano z każdej strony zaczynając od strony ze skórą.

Na talerz dajemy warzywa a na nich układamy rybę, obok podajemy kaszę. Rybę posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy cytryną.

Smacznego :)

DSC_1663x900

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.