Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej

Magda

Marynowane skrzydełka to druga z potraw jaką robiliśmy z Łukaszem :) Pyszne, z korytkami z ziemniaków i pietruszkową pierzynką :)

SAM_9397x

Składniki:
– 4 skrzydełka
– 3 ziemniaki
– 100 g boczku
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki śmietany 18%
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżeczki rozmarynu
– sól, pieprz
– 50 g sera żółtego
– 30 g zielonej fasolki szparagowej
– 1 kromka czerstwego chleba
– 1 pęczek zielonej pietruszki
– 75 g kefiru
– 75 g majonezu
– 1/2 pęczka szczypiorku
– kilka plasterków chili

Porcja dla 2 osób.

W pierwszej kolejności robimy marynatę do skrzydełek. Do miseczki dajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki rozmarynu i roztarte 2 ząbki czosnku. Składniki dobrze mieszamy i wkładamy do nich skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w marynacie ok. godziny (a najlepiej na 1 dzień). Zamarynowane skrzydełka przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 140 stopni ok. godziny.

005

W między czasie myjemy ziemniaki i gotujemy je w soli (1/2 łyżeczki) i pieprzu (szczypta). Ugotowane ziemniaki kroimy wzdłuż, wydrążamy środki i lekko podcinamy dół żeby nam się nie przewracały. Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju dodając 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy do tego boczek i podsmażamy. Ziemniaki nadziewamy tak przygotowanym farszem. Na wierzch dajemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i ścieramy na tarce ser żółty.

019

Pod koniec pieczenia skrzydełek dodajemy do nich przygotowane ziemniaki. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia.

Teraz robimy pierzynkę pietruszkową. Kromkę chleba miksujemy za pomocą blendera i dodajemy zieloną pietruszkę (1/2 pęczka), dodajemy szczyptę soli i pieprzu i miksujemy do momentu jak zmiksowany chleb zrobi się zielony.

019c

Na koniec robimy jeszcze dressing. Kefir mieszamy z majonezem i dodajemy do tego posiekaną natkę pietruszki (1/2 pęczka), posiekany szczypiorek oraz roztarty 1 ząbek czosnku i dokładnie mieszamy.

Na talerzu robimy ścieżkę z pierzynki pietruszkowej, na niej układamy skrzydełka, obok ziemniaki i wszystko polewamy delikatnie dressingiem.

Smacznego :)

019d

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej”

  1. Uwielbiam skrzydełka, szczególnie takie, które były wcześniej marynowane, panierowane… Chociaż właściwie to zjadłbym nawet takie zwykłe, gotowane w rosołku czy też nawet na parze. Lub pieczone w sosie własnym. No ale moje ulubione skrzydełka to takie marynowane przed ponad dobę w jogurcie z ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *