Sernik z suszonymi borówkami amerykańskimi

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Podczas ostatnich targów w Katowicach mieliśmy okazję spróbować suszoną borówkę amerykańską od Sunberry . Tak nas urzekła iż stwierdziliśmy, że musimy ją wykorzystać w naszych kuchennych wariacjach :) Słodka ale tez i delikatna w smaku idealnie pasowała nam do ciacha więc zrobiliśmy sernik :)

DSC_0794x900

Składniki na spód:
– 220 g herbatników
– 4 łyżki kakao
– 100 g masła

Składniki na sernik:
–  750 g sera białego
– 250 g mascarpone
– 80 g cukru pudru
– 5 jajek
– 2 łyżki budyniu waniliowego
– 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 150 g borówki suszonej amerykańskiej

Dodatkowo do dekoracji
– 35 g białej czekolady

Forma o średnicy 24 cm.

Najpierw robimy spód do naszego sernika. Do blendera wrzucamy pokruszone herbatniki i miksujemy na pył. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto przekładamy na tortownicę, ubijamy, robimy małe boki i wkładamy do lodówki.

W międzyczasie robimy sernik. Najpierw ser miksujemy z serkiem mascarpone, potem dodajemy ekstrakt z wanilii, budyń, cukier puder i na koniec po 1 jajku. Do masy serowej dodajemy część borówek a reszt e dajemy na wierzch sernika.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika to temperatury 180 stopni  i pieczemy 15 minut. Na dno piekarnika dajemy naczynie żaroodporne z gorącą wodę. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ok. 50-55 minut.

Gotowy sernik posypujemy startą białą czekoladą.

Smacznego :)

DSC_0824x900 DSC_0832x900

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Sernik z suszonymi borówkami amerykańskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *