Sernik z rabarbarem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Bardzo lubimy serniki i rabarbar i postanowiliśmy połączyć to razem zwłaszcza że rabarbar w końcu pojawił się na targowiskach.

Składniki na spód:
– 50 g masła
– 1/2  szklanki mąki
– 1/4  szklanki cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany

Składniki na masę serową z rabarbarem:
– 400 g sera białego
– 4 jajka
– 1/2 szklanki cukru pudru
– aromat waniliowy
– 1 budyń waniliowy
– 50 g masła
– 300 g rabarbaru

DSC_8911x

Do wypieku sernika użyłam tortownicę o średnicy 17 cm.

Najpierw robimy spód sernika. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Spód tortownicy wykładamy papierem a następnie ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 10 minut.

W trakcie pieczenia spodu robimy masę serową. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, żółtka, budyń, aromat i masło. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Następnie obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i dorzucamy do masy serowej i mieszamy. Na końcu ubijamy pianę z białek i stopniowo dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy a potem wylewamy na podpieczony spód.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.

Smacznego :)

DSC_8940x

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Sernik z rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *