Sernik tiramisu

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

W styczniowych książkowych wariacjach mamy dla Was kolejny przepis z naszej biblioteki :) Tym razem zaglądnęliśmy do książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki – Wielki powrót”, z której zrobiliśmy sernik tiramisu. My kawy nie pijemy, ale kawa w deserze to bajka więc często sięgamy po takie słodkości :)

Pyszny i prosty sernik tiramisu

 

Składniki na sernik tiramisu:

Spód:

– 160g herbatników kakaowych
– 30g roztopionego masła

Masa serowa:

– 500g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie (ewentualnie ser z wiaderka ale dobrej jakości)
– 250ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 2 łyżki amaretto
– 3 łyżki mąki pszennej

Krem śmietankowy z amaretto:

– 150g serka mascarpone
– 400ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki likieru amaretto
– 3 łyżki cukru pudru
Przed wykonaniem kremu serek i śmietana winny być mocno schłodzone.

Pyszny i prosty sernik tiramisu

Wykonanie spodu sernika:

Zaczynamy od wykonania spodu sernika. Ciasteczka i roztopione masło wrzucamy do malaksera bądź blendera i miksujemy na jednolitą masę. Taka masa powinna wyglądać jak mokry piasek. Następnie masę przekładamy do tortownicy (forma 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy dociskając do dna formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Pyszny i prosty sernik tiramisu

Wykonanie masy serowej.

Zanim zaczniemy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka i dodać do niej kawę.  Podgrzewamy aż kawa się rozpuści ale nie doprowadzamy do zagotowania śmietany. Gdy kawa się rozpuści ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia – tak aby śmietana miała pokojową temperaturę. Kiedy śmietana przestygnie w misie miksera umieszczamy twaróg, śmietanę z kawą, cukier, jajka, amaretto, mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Aby sernik nie wyrósł a później opadł staramy się miksować jak najkrócej żeby nie napowietrzyć masy.  Przygotowaną masę przelewamy na wyłożony spód i pieczemy w temperaturze 150 stopni (grzałka góra/dół) przez ok. 45 minut (lub troszkę dłużej) aby powierzchnia sernika była ścięta i lekko wypieczona. Po upieczeniu wyjmujemy sernik, studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

Wykonanie kremu śmietankowego

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie gęsty krem, który wykładamy na schłodzony sernik. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby krem nieco stężał.

Gotowy sernik tiramisu przed podaniem oprószamy kakao i oddajemy się kawowej przyjemności :)

Smacznego :)

Pyszny i prosty sernik tiramisu

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



11 thoughts on “Sernik tiramisu”

  1. Niestety w praktyce wychodzi on dużo gorzej :-( mam sprawdzony piekarnik ale na etapie czytania opisu przygotowania nasunęły mi się dwie wątpliwości: 1 – mąka pszenna, zamiast ziemniaczanej lub budyniu? hm.. 2 – pieczenie masy serowej ok 45 minut lub dłużej. hm… duże wątpliwości. To około czy dłużej? Ja piekłam ponad godzinę a mimo wszystko w efekcie końcowym dolna część kawowa była zbyt luźna :(( dlatego, mam duże wątpliwości do tej kwestii. No cóż, nie wszystko złoto co się świeci jak to powiadają… ;-)

    1. No to może ustosunkuje się do niniejszego komentarza :)

      1. Niestety, ale raczej musiało być coś źle zrobione bo i autorce przepisu tj. Dorocie Świątkowskiej i nam ów sernik wyszedł pyszny i bez żadnych problemów – ani z konsystencją, ani smakowych :)
      2. Mąka pszenna: również i ona może być wykorzystana gdyż wiąże całość tak samo jak mąka ziemniaczana
      3. „pieczenie masy serowej ok 45 minut lub dłużej. hm… duże wątpliwości” – ale jakie wątpliwości? Piekarnik niestety piekarnikowi nie równy jak i wykorzystany ser więc jeżeli konsystencja dalej jest na wpół ścięta to przedłużamy pieczenie i stąd te „lub dłużej” :)
      4. „dolna część kawowa była zbyt luźna” – co może mieć na to wpływ? wielkość jajek, jakość sera, temperatura piekarnika.

      Proszę mi wierzyć, że nie publikujemy przepisów, które nie wyszły. Dodatkowo zawsze publikujemy zdjęcia potrawy, która wyszła z przytoczonych składników i z czasu jaki trzeba było na wykonanie potrawy poświęcić więc myślę, ze warto jeszcze raz spróbować powtórzyć zgodnie z podanymi wytycznymi ;)

  2. …….dodać do niej mieloną kawę.Podgrzewamy aż kawa się rozpuści……………..ratunku !!!!! kawa mielona ma się rozpuścić, jak to możliwe.

    1. chodzi o kawę rozpuszczalną – jak w składnikach ;) Mielona faktycznie może później zmylić więc poprawimy aby było 100% pewności ;)

  3. Obłędnie wyglada i zapewne podobnie smakuje :) Mam tylko pytanie jak długo zachowa świeżość? Można przygotować go dwa dni wcześniej? A sam wierzch dzień przed podaniem?

    1. Sernik jest bardzo pyszny – polecamy :) U nas ciasta bardzo szybko znikają, więc ciężko jest nam określić jak długo utrzymują świeżość. Aby sernik był świeży i smaczny to najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy też odpowiednio się zwiąże.

Odpowiedz na „lenaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *