Sernik tiramisu

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

W styczniowych książkowych wariacjach mamy dla Was kolejny przepis z naszej biblioteki :) Tym razem zaglądnęliśmy do książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki – Wielki powrót”, z której zrobiliśmy sernik tiramisu. My kawy nie pijemy, ale kawa w deserze to bajka więc często sięgamy po takie słodkości :)

Pyszny i prosty sernik tiramisu

 

Składniki na sernik tiramisu:

Spód:

– 160g herbatników kakaowych
– 30g roztopionego masła

Masa serowa:

– 500g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie (ewentualnie ser z wiaderka ale dobrej jakości)
– 250ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 2 łyżki amaretto
– 3 łyżki mąki pszennej

Krem śmietankowy z amaretto:

– 150g serka mascarpone
– 400ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki likieru amaretto
– 3 łyżki cukru pudru
Przed wykonaniem kremu serek i śmietana winny być mocno schłodzone.

Pyszny i prosty sernik tiramisu

Wykonanie spodu sernika:

Zaczynamy od wykonania spodu sernika. Ciasteczka i roztopione masło wrzucamy do malaksera bądź blendera i miksujemy na jednolitą masę. Taka masa powinna wyglądać jak mokry piasek. Następnie masę przekładamy do tortownicy (forma 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy dociskając do dna formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Pyszny i prosty sernik tiramisu

Wykonanie masy serowej.

Zanim zaczniemy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka i dodać do niej mieloną kawę.  Podgrzewamy aż kawa się rozpuści ale nie doprowadzamy do zagotowania śmietany. Gdy kawa się rozpuści ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia – tak aby śmietana miała pokojową temperaturę. Kiedy śmietana przestygnie w misie miksera umieszczamy twaróg, śmietanę z kawą, cukier, jajka, amaretto, mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Aby sernik nie wyrósł a później opadł staramy się miksować jak najkrócej żeby nie napowietrzyć masy.  Przygotowaną masę przelewamy na wyłożony spód i pieczemy w temperaturze 150 stopni (grzałka góra/dół) przez ok. 45 minut (lub troszkę dłużej) aby powierzchnia sernika była ścięta i lekko wypieczona. Po upieczeniu wyjmujemy sernik, studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

Wykonanie kremu śmietankowego

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie gęsty krem, który wykładamy na schłodzony sernik. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby krem nieco stężał.

Gotowy sernik tiramisu przed podaniem oprószamy kakao i oddajemy się kawowej przyjemności :)

Smacznego :)

Pyszny i prosty sernik tiramisu

5 thoughts on “Sernik tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.