Sernik orzechowy

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Na każde święta jest u nas sernik więc i tym razem nie mogło go zabraknąć :) Tym razem chcieliśmy żeby ten sernik był inny dlatego skorzystałam z przepisu z bloga Moje Wypieki. Ten sernik przypadł nam do gustu więc pewnie następnym razem zrobię większą porcję :)

Składniki na spód:
– 1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych
– 1/4  szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na masę orzechową:
– 2/3 szklanki miodu
– 1/3 szklanki roztopionego masła
– 1 łyżka cukru
– 2 jajka
– 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Składniki na masę serową:
– 500 g sera białego
– 3/4 szklanki cukru
– 1,5 łyżki mąki
– 3 jajka
– 1/2 szklanki śmietany kremówki
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Czekolada mleczna i orzechy do dekoracji.

DSC_8671x

Do wypieku użyłam tortownicę o średnicy 17 cm i trochę ograniczyłam ilość składników w porównaniu do pierwotnego przepisu.

Najpierw zabieramy się za robienie spodu sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut.

Teraz zabieramy się za masę orzechową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok.

No to czas na masę serową. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy a następnie schładzamy w lodówce.

Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.

Smacznego :)

DSC_8686x

One thought on “Sernik orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.