Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Na koniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką.

sernik-kawowySkładniki na spód sernika:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 80 g cukru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki kakao

Składniki na masę kawowo-śmietankową:
– 1 kg sera białego mielonego
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki oleju
– 2 jajka
– 4 żółtka
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego
– 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na piankę:
– 4 białka
– 1 szklanka cukru
– cynamon

sernik-kawowo-smietankowy-z-cynamonowa-pianka

Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki.

W między czasie robimy masę serową. Najpierw miksujemy jajka z cukrem a następnie dodajemy kolejne składniki zostawiając 1/4 szklanki mleka. Gdy masa jest gotowa dzielimy ją na 2 części gdzie do jednej części dodajemy kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki mleka (tej odłożonej). Na gotowe ciasto wylewamy po troszku raz jednej masy, a raz drugiej aż całość znajdzie się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut.

Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cynamon. Pianę nakładamy na upieczony sernik i jeszcze wkładamy do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni i pieczemy 15-20 minut. 

Smacznego :)

sernik-kawowo-smietankowy

4 thoughts on “Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.