Sałatka ziemniaczana po żydowsku

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Postanowiliśmy, że ten tydzień będzie u nas sałatkowy i podzielimy się z Wami kilkoma przepisami na nasze ulubione sałatki :) Pierwszą z nich będzie sałatka, którą też ostatnio przygotowaliśmy na kolację tematyczną z naszymi przyjaciółmi czyli sałatka ziemniaczana po żydowsku  :)

Sa?atka ?ydowska

Składniki:
– 8 ziemniaków
– 4 jajka
– 1 czerwona cebula
– 1 por
– 6 ogórków konserwowych
– kilka gałązek natki pietruszki
– majonez
– pieprz, sól

Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki trzeba pilnować żeby nam się nie rozgotowały inaczej w naszej sałatce ziemniaki się rozlecą. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo.Sa?atka ?ydowska

Gdy ziemniaki i jajka nam się ugotują i wystudzą zabieramy się za robienie sałatki. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Jajka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w drobne piórka a pora w ćwierć plasterki. Ogórki obraliśmy i też pokroiliśmy w kostkę. Na końcu drobno pokroiliśmy natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy i dodajemy majonez. Ilość majonezu zależy od nas jaką chcemy mieć konsystencję sałatki. Do sałatki można dodać łyżkę śmietany dla złagodzenia smaku majonezu.

Smacznego :)

Sa?atka ?ydowska Sa?atka ?ydowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.