Sałatka z indykiem i pomidorkami

Magda

Ostatnio jest to moja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna :)

Składniki:
– 1 sałata lodowa
– 30 dkg indyka
– 10 pomidorków koktajlowych
– oliwa z oliwek
– bułka tarta
– 1 jajko
– pieprz kolorowy i przyprawa chili

 

Na talerzyku rozbijamy jajko, mieszamy go i dodajemy przyprawę chili. Nie dodaję soli, ponieważ chili nadaje indykowi fajny, lekko pikantny smak. Indyka kroję w grubsze paski a następnie moczę w jajku, obtaczam w bułce tartej i na patelnię – smażę na złoty kolor. Jeżeli ktoś chciałby wersję bez smażenia to mięsko można ugotować, albo zamarynować w jogurcie z dodatkiem curry i ugotować w parowarze. Wersja też smaczna ale ja najbardziej lubię tego smażonego :)

Teraz robimy sałatkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki, na to indyka pokrojonego na mniejsze kawałki i pomidorki pokrojone na pół. Ja pomidorki zawsze obieram ze skórki. Po wierzchu trochę posypuję pieprzem i robię drugą warstwę a na końcu lekko polewam oliwą z oliwek.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *