Sałatka z dynią i pomidorkami

Magda

Będąc ostatnio na Targu Pietruszkowym zostaliśmy poczęstowani dynią muskat brazylijski przez JEdynie. Dynię ta ma posmak melona i spokojnie można ją jeść na surowo więc postanowiliśmy zrobić z niej sałatkę – polecamy :)

DSC_0101x900

Składniki:
– 250 g dyni muskat brazylijski (produkt lokalny)
– 12 sztuk pomidorków koktajlowych
– 40 g pestek dyni
– 60 g rukoli
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka wody
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 łyżeczki melasy
– pieprz, sól

Rukolę myjemy, odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do sałatki. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Jeżeli nie macie takiej dyni możecie wziąć zwykłą i upiec ją w piekarniku. Pestki dyni prażymy na gorącej patelni i dodajemy do sałatki.

Na koniec robimy dressing. Do garnuszka dajemy oliwę, wodę, miód, musztardę oraz melasę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotową sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i zjadamy.

Smacznego :)

DSC_0122x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Sałatka z dynią i pomidorkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *