Rumowy blok czekoladowy z pistacjami, migdałami i kawałkami karmelu

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Trzeci odcinek Bake Off Ale Ciacho upłynął pod znakiem czekolady :) Było jej mnóstwo – biała, mleczna i gorzka. Każda pyszna, każda rozpływająca się w ustach, każdą można by jeść kilogramami – taka dobra :) Mieliśmy zrobić swoje bloki czekoladowe. Ja nie bardzo przepadam za klasykiem PRL-u dlatego przygotowałem coś co bardziej mi odpowiadało czyli blok z różnego rodzaju czekolady i orzechów i właśnie taki blok Wam dzisiaj proponujemy tj. rumowy blok czekoladowy z pistacjami, migdałami i kawałkami karmelu :)

Blok czekoladowy - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Składniki na blok czekoladowy:

– 100 g czekolady białej
– 250 g czekolady gorzkiej
– 50 g masła orzechowego
– 300 ml mleka skondensowanego
– 50 g posiekanych prażonych migdałów
– 50 g solonych pistacji
– 20 ml rumu
– 30g cukru kryształ
– 2 łyżki wody

Składniki na kwadratową formę 20cm x 20cm (ok. 12 batoników).

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania karmelu. Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu aż nasz cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Ściągamy z gazu i wylewamy na papier do pieczenia. Studzimy i kruszymy na małe kawałeczki.
  2. Czekolady łamiemy na kosteczki. Do miski żaroodpornej wlewamy mleko skondensowane, czekoladę w kawałkach, masło orzechowe i rum. Potem miseczkę ze składnikami stawiamy na garnku wypełnionym wodą (woda nie może dotykać miski), a następnie stawiamy na gazie i rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej. Miseczkę trzymamy do momentu aż wszystkie składniki się nie rozpuszczą i połączą w jedną masę.
  3. Ściągamy miskę z garnka i dorzucamy posiekane migdały i pistacje oraz pokruszony karmel. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny aż się wszystko zestali.
  4. Kiedy blok czekoladowy będzie gotowy kroimy go w pasy 3 centymetrowe a następnie połowę kawałka zawijamy w papier i zawiązujemy sznureczkiem co będzie stanowiło i dekorację i ochronę przed ubrudzeniem czekoladą :)

Blok czekoladowy - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

 

A poniżej kilka zdjęć z planu kiedy to robiłem właśnie taki blok czekoladowy :)

Foto. Fijałkowska/Łabudzki – dzięki ;)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl"

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl"

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.