Rozwiązanie konkursu Mamuszka

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Kolejny konkurs za nami i również za nami kolejny wybór laureata tegoż konkursu, w którym do wygrania była książka Mamuszka :)

Rozwiązanie konkursu Mamuszka

Spośród przesłanych propozycji wybraliśmy przepis na bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą autorstwa Diany :)

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
  • mały pęczek botwinki (łodygi i liście)
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy lub kokosowy do natłuszczenia patelni
  • mały jogurt naturalny
  • dojrzały pomidor malinowy
  • sól i pieprz do smaku
 Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Botwinkę myjemy, drobno kroimy i wraz z fetą dodajemy do ciasta.
Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością oleju patelnię nakładamy po łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Obranego pomidora kroimy i dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku. Podajemy na racuszkach.

 

05

Gratulujemy i dziękujemy wszystkim za udział w naszej zabawie przy okazji informując, że już wkrótce pojawią się kolejne konkursy książkowe :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *