Rozwiązanie konkursu „Apetyt na Francję”

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

No i udało nam się wybrać zwycięzcę konkursu „Apetyt na Francję”. Sporo fajnych jesiennych propozycji z dynią, grzybami, orzechami czy marchewką sprawiło iż wytypowaliśmy 3 przepisy, które już dzisiaj chcielibyśmy zrobić ale trzeba było wybrać jeden i tym właśnie przepisem jest propozycja Piotra na tort marchewkowy  :)

006

Składniki (tortownica 24 cm):

Ciasto marchewkowe:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub korzennej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 320 g marchewek)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 3 łyżki oleju i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i znowu zmiksuj.
 
Do masy wsyp startą marchewkę i pomału zmiksuj całość. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę na małych obrotach miksera. 
Gotową masę wyłóż do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. Upieczone wystudź.
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %, dobrze schłodzonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 440 g serka mascarpone

Ponadto:

  •  orzechy włoskie, płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)

Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Kiedy śmietana jest już ubita powoli zmiksuj ją z serkiem mascarpone, uważając, aby się nie zważyła.

 
Wystudzone ciasto marchewkowe przekrój na 3 równe blaty. Część kremu wyłóż na dolny blat. Przykryj go środkowym, na który również wyłóż krem. Resztą kremu posmaruj górny blat oraz boki tortu. Gotowe ciasto posyp płatkami migdałów i udekoruj orzechami włoskimi.
Smacznego :)

 

Gratulujemy i już teraz zapraszamy do naszego ostatniego konkursu książkowego w tym roku, który pojawi się na naszym blogu za kilkadziesiąt minut ;)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Rozwiązanie konkursu „Apetyt na Francję”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *