Rosół z kaczki

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

W końcu kolejny weekend i choć zapowiadają wysokie temperatury to mino wszystko dobry rosołek na niedzielny obiadek nie jest zły dlatego mamy dla Was kolejną wersję rosołu ale tym razem z kaczki :)

rosol-z-kaczkiSkładniki:
– korpus + szyja z kaczki
– 2 skrzydełka z kaczki
– 1 ćwiartka kurczaka
– 2,5 l wody
– 1 por
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– ćwiartka selera
– 1 cebula
– natka pietruszki
– natka lubczyku
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz
– szczypta chili

Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną.

Jeżeli zostanie Wam trochę rosołu to możecie go wykorzystać jako bazę do zupy a mięso z kaczki można przeznaczyć na farsz do pierogów tak jak my :) Przepis na pierogi z kaczki tutaj

Smacznego :)

rosol-kaczka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.