Rosół z gęsi

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce w grupie „gości” z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na ów rosołek :)

rosol-z-gesi

Składniki:
– korpus + szyja z gęsi
– 1 noga z gęsi
– 300 g szponder wołowy
– 1 ćwiartka kurczaka
– 1 por
– 2 średnie marchewki
– 1 pietruszka
– ćwiartka selera
– 1 cebula
– natka pietruszki
– natka lubczyku
– 3 liście laurowe
– 5 ziarenek  ziela angielskiego
– sól, pieprz
– szczypta chili
– kilka igiełek rozmarynu
– makaron domowy z pietruszką i lubczykiem

Składniki na 10 porcji.

Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną a rosół nabierze aromatu :)

Smacznego :)

rosol-z-gesi-i-kurczaka

 

 

One thought on “Rosół z gęsi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.