Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Dzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu :)

Składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 70 g ryżu
– 4 łyżki oleju + 0,5 l
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– 20 g zielonej fasolka szparagowa
– 4 małe buraczki marynowane
– 1 łyżka majonezu
– bułka tarta
– 100 g masła
– 1 por
– 0,5 l śmietany

Porcja dla 2 osób.

SAM_9399x

Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą.  Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy marynatą. Teraz kładziemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie. Filet dokładnie zwijamy i posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i smażymy nasze roladki.

024025026027029

W między czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie i gdy mamy ugotowany to odcedzamy i formujemy kostki ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l).

032033

Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu.

Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli  dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy.

034036

Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę z kurczaka. Z jednej strony dajemy sos a z drugiej puree.

Smacznego :)

037038

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.