Rolada z rabarbarem i truskawkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Na placach pojawił się już pierwszy rabarbar i z tej okazji zapraszamy na roladę biszkoptową z rabarbarem i truskawkami :)

DSC_3054x900Składniki na ciasto:
– 6 żółtek
– 3 białka
– 80 g cukru
– 60 g mąki tortowej
– 15 g mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie:
– 1 opakowanie galaretki truskawkowej
– 2 łyżki cukru
– 400 g rabarbaru
– 20 0g truskawek

Blacha do pieczenia 23×33 cm, papier do pieczenia i olej do smarowania. Gaza. Cukier puder.

Najpierw zabieramy się za zrobienie nadzienia. Bierzemy rabarbar, odcinamy końcówki, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Do tego dorzucamy truskawki oraz cukier i dusimy do momentu jak owoce nam zmiękną. Teraz dodajemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Jak zacznie nam bulgotać odstawiamy do wystygnięcia.

Kolej na biszkopt. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły.

Blachę do pieczenia smarujemy olejem, dajemy papier i jeszcze papier smarujemy (bez boków blachy). Na to wykładamy ciasto. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25 minut.

Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy z blachy na gazę posypaną cukrem pudrem (papierem do góry). Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt (wraz z gazą) jak cukierek i pozostawiamy do wystygnięcia (jak nie macie gazy to może być aluminiowa folia spożywcza ale wtedy nie dłużej niż pół godziny zostawiacie zwinięte bo poci się biszkopt) .

Na sam koniec uzupełniamy roladę farszem. Najpierw biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy naszym nadzieniem owocowym i z powrotem zwijamy jednocześnie wkładając do lodówki aby całość nam się stężała. Przed podaniem roladę posypujemy cukrem pudrem :)

Smacznego :)

DSC_3041x900

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *