Rolada biszkoptowa krok po kroku

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Rolada biszkoptowa jest jednym z naszych ulubionych rodzajów ciast. Może być jasna i ciemna, owocowa i czekoladowa, z polewą i posypana cukrem pudrem, z owocami i kremem – wszystko co nasza fantazja nam podpowie i na co będziemy mieć ochotę :) Czasami jednak mamy z nią małe problemy choć tak naprawdę jest bardzo prosta do wykonania – biszkopt, nadzienie , zwijanie i już :) Tak czy inaczej aby Wam ułatwić pierwsze starcie z tym rodzajem ciasta postanowiliśmy w naszym kąciku kulinarne ABC przygotować krok po kroku jak zrobić taką roladę . Oprzemy się na roladzie czekoladowej aczkolwiek tak samo postąpimy z roladą jasną czyli taką, do której nie dodamy kakao.

Rolada biszkoptowa krok po kroku

Składniki na roladę czekoladową:
– 6 jajek
– 50 g mąki pszennej tortowej
– 10 g mąki ziemniaczanej
– 80 g cukru kryształ
– 30 g kakao
Składniki na roladę jasną:
– 6 żółtek
– 3 białka
– 80 g cukru
– 60 g mąki tortowej
– 15 g mąki ziemniaczanej

Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.

Blacha do pieczenia 23×33 cm

1. Przygotowanie rolady zaczynamy od… nagrzania piekarnika :) To istotne ponieważ ciasto jest biszkoptowe więc nie powinno czekać na pieczenie gdyż napowietrzona masa opadnie i ciasto może być zbyt cienkie i cała praca pójdzie na marne.  Tak więc najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka góra – dół z termoobiegiem) lub 190 bez termoobiegu.

2. Następnie przygotowujemy blachę, którą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. Białka oddzielamy od żółtek. W pierwszej kolejności ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po trochu cukru (na jakieś 4-5 razy) aż białka ubiją się na sztywną i lśniącą pianę. Kiedy to się stanie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy (krótko) aż do połączenia składników. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę i kakao (w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy aż całość się połączy.

4. Przygotowaną masę wylewamy na  blachę wyłożoną papierem (pamiętajcie o tym bo będzie po roladzie). Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut – do suchego patyczka (po 9 minutach warto sprawdzić czy już ciasto się nie upiekło). Staramy się aby wyjąć ciasto w odpowiednim momencie tj. jak już będzie upieczone, żeby go nie przesuszyć gdyż przy zwijaniu nam popęka.

Rolada biszkoptowa krok po kroku

5. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy lnianą ściereczkę lub gazę. Rozkładamy na blacie i posypujemy cukrem pudrem lub delikatnie kakao w wersji czekoladowej.

6. Od razu po upieczeniu roladę zdejmujemy z blaszki i przekładamy na przygotowaną wcześniej ściereczkę papierem do pieczenia od góry. Ściągamy papier, zawijamy kawałek ściereczki na biszkoptowy blat i delikatnie zwijamy jeszcze ciepły biszkopt. Upieczony biszkopt powinien mieć ok. 1,5 cm grubości. Tak zawiniętą roladę zostawiamy do wystudzenia (30-60 min w zależności od temperatury otoczenia). Roladę musimy od razu zwinąć gdyż po wystudzeniu mogłaby mocno popękać. Jeżeli pomimo wszystko pojawi się jakieś pęknięcie to nie załamujemy rąk tylko zwijamy dalej i zostawiamy do wystudzenia :)

Rolada biszkoptowa krok po kroku

7. W między czasie kiedy nasza rolada studzi się przygotowujemy nadzienie, którym może być np. czekoladowy mus, cytrynowy krem czy ubita bita śmietana z owocami – wszystko zależy od Was i przepisu, który wykonujecie :)

8. Po wystudzeniu ciasta delikatnie je rozwijamy. Powinno nabrać zaokrąglonego kształtu – takiej łódeczki.

Rolada biszkoptowa krok po kroku

9. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i pokrywamy je przygotowanym nadzieniem z punktu 7. Masę nakładamy zgodnie z wykonywanym przepisem aczkolwiek można wziąć pod uwagę to, że po bokach rolady możemy nałożyć masy mniej gdyż przy zwijaniu nadmiar i tak wyjdzie bokiem.

Rolada biszkoptowa krok po kroku

10. Po nałożeniu masy roladę zwijamy tak jak została rozwinięta. Zawijamy dość mocno w papier i wkładamy do lodówki aby nadzienie rolady się zestaliło (przynajmniej na godzinę lub w zależności od przepisu).

Rolada biszkoptowa krok po kroku

Rolada biszkoptowa krok po kroku

Rolada biszkoptowa krok po kroku

11. Po zestaleniu możemy naszą roladę oprószyć cukrem pudrem, obłożyć ubitą śmietaną czy też oblać polewą czekoladową i pokroić na kawałeczki :)

Rolada biszkoptowa krok po kroku

O czym powinniśmy pamiętać przy przygotowaniu rolady biszkoptowej:

– ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika
– pieczemy tylko do momentu suchego patyczka gdyż dłuższe pieczenie spowoduje, że nasz biszkopt się wysuszy, a tym samym może pękać
– forma do pieczenia biszkoptu powinna być zgodna z wielkością przy danym przepisie gdyż za duża spowoduje iż biszkopt po upieczeniu będzie za cienki a zbyt mała że będzie zdecydowanie za gruby a to nie blat na tort ;)
– roladę po upieczeniu zwijamy jak jest ciepła – nie czekamy aż wystygnie gdyż popęka po zwinięciu
– wypełnienie rolady nakładamy kiedy ciasto jest wystudzone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.