Risotto z kukurydzą i brązową soczewicą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was propozycję kremowego risotto z chrupiącą kukurydzą i brązową soczewicą.  Na pewno Wam posmakuje :)

Risotto z kukurydzą i brązową soczewicą

Składniki na risotto:

– 150 g ryżu arborio
– 70 g brązowej soczewicy
– 150 g kukurydzy
– 1 mały por
– 2 łodygi z selera naciowego
– 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
– 2 łyżki masła
– kilka gałązek świeżego oregano
– sól
– pieprz

Porcja na 2 osoby

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pora pokrojonego w plasterki i podsmażamy. Łodygi selera naciowego kroimy na kawałki wraz z liśćmi. Dodajemy do pora. Przyprawiamy. Całość podsmażamy ok. 5 minut i dodajemy ryż. Wlewamy po troszku bulionu drobiowego i co jakiś czas mieszamy i tak do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy resztę masła, kukurydzę oraz ugotowaną soczewicę. Mieszamy i podajemy.

Smacznego :)

Risotto z kukurydzą i brązową soczewicą

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.