Risotto z bobem i wędzonym boczkiem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Sezon na bób mamy w pełni i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was propozycję włoskiego risotto z dodatkiem właśnie bobu i wędzonego boczku :)

risotto-z-bobem-i-wedzonym-boczkiem

Składniki:
– 150 g ryżu arborio
– 2 szklanki wywaru warzywnego
– 250 g wędzonego boczku
– 500 g bobu
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła

Porcja na 2 osoby

risotto-z-bobem-z-boczkiem

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Jak cebulka lekko się zeszkli to dodajemy posiekany czosnek. Cebulkę z czosnkiem smażymy aż nam się zrumieni. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki i dobrze podsmażamy.

W międzyczasie czasie do rondelka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy ryż. Gdy ryż nam „wypije” bulion to dolewamy kolejną szklankę, mieszamy i przelewamy do boczku i razem dusimy pod przykryciem.

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy bób. Gotujemy go 15 minut aby był lekko twardy. Gotowy bób odcedzamy i chłodzimy a następnie obieramy ze skórki.

Na koniec do naszego risotto dodajemy obrany bób oraz łyżkę masła, mieszamy i nakładamy :)

Smacznego :)

risotto-z-bobem-i-boczkiem

Bóbmania

Zapisz

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *