Recenzja książki: RAW FOOD

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Na koniec roku wpadła nam w ręce jeszcze jedna książka kulinarna, której autorem jest uczestnik znanego na całym świecie programu MasterChef Janek Paszkowski :)

Książki kulinarne - RAW FOOD

“Raw Food”  to druga książka tego młodego kucharza, w której chce przedstawić czytelnikom sposób na zdrowy styl życia poprzez właściwe odżywianie. Tym zdrowym odżywianiem ma być dieta oparta na produktach nieprzetworzonych czyli surowych warzywach i owocach, orzechach i kiełkach. Autor w książce przekonuje że taki styl jedzenia nie tylko korzystniej wpłynie na nasze zdrowie ale również na nasze samopoczucie psychiczne i humor. W sumie to ciężko się z tym nie zgodzić bo od dawna wiadomo że to co jest sprzedawane w większości sklepów to nic innego jak przetworzony chłam zatruwający nasze organizmy. Niestety ale warzywa i owoce zostały zamienione na chemiczne wynalazki nafaszerowane cukrem i innymi “ulepszaczami”.

Co znajdziemy w tej? 51 przepisów podzielonych na kilka tematycznych rozdziałów wypełnionych warzywami, owocami i wszelkiej maści nasionami np. chia, sezamu czy siemienia lnianego.

Książki kulinarne - RAW FOOD

Rozdziały:

1. Wstęp
2. Napoje i smoothies
3. Odżywcze przekąski lub fajne śniadania
4. Dressingi
5. Sałatki
6. Dania główne
7. Desery

WSTĘP.

Kilkanaście stron wstępu na przygody z surowizną. Jest tu też kilka stron opisujących wykorzystywane w przepisach składniki, które dla niektórych osób mogą być czymś nowym jak. np. dla nas sproszkowane liście moringi.

Książki kulinarne - RAW FOOD

 

NAPOJE I SMOOTHIES

Zestaw kilku egzotycznych smoothie wypełnionych owocami i orzechami. Energetyczne koktajle idealnie sprawdzą się każdego dnia.

Książki kulinarne - RAW FOOD

ODŻYWCZE PRZEKĄSKI I FAJNE ŚNIADANIA

Kilka różnych smakowo puddingów bazujących na nasionach chia jak kokosowy pudding chia z czereśniami czy też małe sznytki z ziaren.

Książki kulinarne - RAW FOOD

DRESSINGI

7 dressingów, które idealnie sprawdzą się w przygotowaniu różnych sałatek. Znajdziemy tu przepis na azjatycki dressing z sosem tamari i imbirem czy pomarańczowy vinaigrette.

Książki kulinarne - RAW FOOD

SAŁATKI

Nie da się ukryć, że ilość kolorów w tym rozdziale jest niesamowita. To powoduje, że chciałoby się zjeść kartki książki bo tak apetycznie wyglądają zaproponowane sałatki :) Będziemy mogli zrobić meksykańską sałatkę streetfoodową z pomidorowymi nachosami lub przekręconą sałatkę cezar z kaparami, płatkami drożdżowymi i kokosowym bekonem.

Książki kulinarne - RAW FOOD

DANIA GŁÓWNE

Najliczniejszy w przepisy rozdział bo zawiera 10 propozycji obiadowych czy też na kolację z dużą nutą smaków azjatyckich. Dwa spaghetti z cukinii, dwa kalafiorowe ryże, sushi czy boczniaki po azjatycku to propozycje Janka na pożywny popołudniowy posiłek.

Książki kulinarne - RAW FOOD

Książki kulinarne - RAW FOOD

DESERY

Ostatnim z działów są desery. To kilka propozycji na dobre zakończenie głównego posiłku :) Wszystkie przepisy są po pierwsze bezglutenowe, a także wegetariańskie i  wegańskie (choć w sumie można by wszystkie potraktować jako wegańskie jeżeli np. miód zastąpimy w większej ilości syropem klonowym czy z agawy. Malinowo-kokosowy sorbet czy kokosowe ciasto z brzoskwiniami to tylko dwie z siedmiu słodkich propozycji.

          Książki kulinarne - RAW FOOD

Nie da się ukryć, że niniejsza propozycja może niezbyt zainteresować osoby lubiące mięso niemniej na pewno też znajdą coś dla siebie bo zawsze warto dołożyć do swojej diety coś zdrowego surowego. W książce jest sporo dobrych fotografii wydrukowanych na kredowym papierze i właśnie do tego mamy bardzo duże zastrzeżenia bo pomimo że zdjęcia na takim papierze wyglądają świetnie to w książce kucharskiej, która używamy w kuchni już mniej się to sprawdza. Po pierwsze odbija się światło, a po drugie – co ważniejsze – strasznie odbijają się na stronach palce :( Dodalibyśmy jeszcze to, że przy prawie 200 stronach książki można było przygotować ciut mniej zdjęć, a więcej przepisów żeby była większa różnorodność dań w rozdziałach. Tak czy inaczej to interesująca propozycja i na pewno warta uwagi :)

Książki kulinarne - RAW FOOD

Przepis z niniejszej książki już na naszym blogu. Jest to wegańskie brownie z nasionami chia, które robiliśmy dwukrotnie – dlaczego? O tym we wpisie z przepisem :)

Wegańskie brownie z chia

Tytuł: RAW FOOD
Autor: Janek Paszkowski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk
Ilość stron: 196
Cena: 29,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 190 x 250mm

Książki kulinarne - RAW FOOD

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Recenzja książki: RAW FOOD”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *