Recenzja książki: Minimalist Baker

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Bardzo lubimy książki kulinarne bo stają się dla nas inspiracją do tworzenia wielu nowych przepisów na naszym blogu. Tym razem trafiła do nas książka Dany Shultz „Minimalist Baker” gdzie znajdziemy przepisy proste, smaczne, wegańskie i bezglutenowe.

Recenzja książki: Minimlist Baker

Dana Shultz to autorka bloga minimalistbaker.com. Założyła go z myślą o prezentowaniu łatwych i szybkich w przygotowaniu przepisów. W prowadzeniu bloga pomaga jej mąż. Przepisy Dany to głównie przepisy wegańskie oraz nie zawierające jajek i wyrobów mlecznych. Oprócz przepisów wegańskich w książce można znaleźć również przepisy bezglutenowe.

Książka podzielona jest na kilka rozdziałów:

  1. Wstęp
  2. Podstawy
  3. Metody
  4. Śniadanie
  5. Przekąski i dodatki do dań
  6. Dania główne
  7. Desery
  8. Napoje
  9. Minimalistyczna kuchnia
  10. Podstawowe produkty w naszej spiżarni
  11. Informacje na temat wartości odżywczych

We wstępnie autorka opisuje nam skąd się wziął pomysł na książkę i czego możemy się w niej spodziewać.

W podstawach znajdziemy instrukcje jak przygotować niektóre składniki które pojawiają się w przepisach a są to: jajko lniane, domowe mleko migdałowe, mieszanka mąki bezglutenowej, wegański parmezan, kokosową bitą śmietanę i kilka innych.

Recenzja książki: Minimlist Baker

Metody i sposoby pomocne w przygotowaniu przepisów to kolejny rozdział gdzie znajdziemy podpowiedzi np. o namaczaniu nerkowców, zrobieniu mąki migdałowej, metoda płaskiej łyżki, wypieki jednomiskowe czy sposoby użycia blendera.

Recenzja książki: Minimlist Baker

Autorka dba o to żeby pierwszy posiłek był sycący, obfitował w warzywa ale też zawierał coś słodkiego. W rozdziale „Śniadanie” poznajemy sporo zróżnicowanych przepisów jak: zielony supersok, domowe hipisowskie płatki śniadaniowe, shake czekoladowy, bezglutenowe czekoladowe gofry, naleśniki gryczane, quiche, batoniki z granoli, wegańskie burrito śniadaniowe, dyniowo-owsiany chlebek, muffinki i inne.

Recenzja książki: Minimlist Baker

W kolejnym rozdziale „Przekąski i dodatki do dań” znajdziemy przepisy dla osób które lubią podjadać między posiłkami lub podać gościom przed głównymi przepisami: pikantne pomarańczowe orzechy po marokańsku, pieczarki z farszem, grecka bruschetta, hummus, kremowa zupa pomidorowa z ziołami, rożne sałatki, biszkopty serowe, czosnkowe talarki ziemniaczane i inne.

Recenzja książki: Minimlist Baker

Dana bardzo lubi ciecierzyce więc w rozdziale „Dania główne” znajdziemy kilka przepisów z nią w roli głównej, a poza tym: pozole verde z białą fasolą, chili z trzema rodzajami fasoli, fesenjan z ciecierzycy, rosół z ciecierzycą, zapiekanka z dyni piżmowej, bataty pieczone po tajsku, wegańskie nachos, warzywne burgery, wegańskie enchilady i inne smakowite przepisy.

Recenzja książki: Minimlist Baker

W rozdziale „Desery” znajdziemy sporą dawkę słodkości: pięcioskładnikowe pastylki miętowe, ciastka z kawałkami czekolady, migdałowo-kokosowe pralinki, ciasteczka z masłem orzechowym, placek jeżynowy, wegańskie tiramisu, morelowe kieszonki, zakręcone lody truskawkowe, lody na patyku z wiśniowym lassi, pudding chlebowy z patelni i inne.

Recenzja książki: Minimlist Baker

W ostatnim rozdziale „Napoje” są ulubione napoje Dany: dyniowe chai latte, świeżo wyciskany cydr jabłkowy, kremowy wegański ajerkoniak, prosty whiskey sour z owocem tamaryndowca oraz musująca biała sangria z brzoskwiniami i lodami.

Recenzja książki: Minimlist Baker

Na końcu książki autorka pisze o minimaliźmie w kuchni, aby używać tylko to co jest w niej niezbędne i aby jej nie zagracać. W spiżarni powinno znajdować się tylko to co potrzebujemy, świeże warzywa i owoce kupujemy na bieżąco. Dana stworzyła też listę jej ulubionych produktów które trzeba mieć aby przygotować przepisy z książki oraz informacje na temat wartości odżywczych.

Książkę bardzo polecamy. Można w niej znaleźć sporo łatwych i smacznych przepisów. My też znaleźliśmy coś dla siebie i dla osób na diecie bezglutenowej: chana masala z ciecierzycą – przepis już wkrótce na blogu :)

Chana masala z ciecierzycą

Tytuł: „Minimalist baker”
Autor: Dana Shultz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Pascal
Ilość stron: 295
Cena: 64,90 zł.
Oprawa: twarda
Format:  267 x 206 mm

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

One thought on “Recenzja książki: Minimalist Baker

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.