Recenzja książki Lidla „Ryby są super”

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

„Ryby są super” to kolejna propozycja książkowa w sieci sklepów Lidl. Czy ta książka również jest super czy tylko jej tytuł?  ;) O tym i o tym co w niej jest w poniższej recenzji :)

DSC_1043x900

Nie da się ukryć, że poprzednie wydania Kuchni Lidla z przepisami Karola i Pascala oraz Pawła Małeckiego bardzo nam się podobają dlatego z niecierpliwością czekaliśmy na przesyłkę z trzecią książką bohaterów telewizyjnych reklam Lidla. Nasze zniecierpliwienie było podyktowane również tym, że bardzo lubimy ryby (choć coś mało ich na naszym blogu ale może się to zmieni) jak i uwielbiamy książki tematyczne, a ta właśnie taka jest :)

W książce zgromadzono 80 przepisów, które dotąd nie były publikowane na stronie z przepisami Kuchni Lidla, zawierających w składzie  ryby i owoce morza.

DSC_1049x900

Aby łatwiej było ogarnąć to co jest w książce, została ona podzielona na 10 rozdziałów tj. 6 z przepisami i 4 z poradami z zakresu ryb i owoców morza.

DSC_1046x900

Mamy więc:
1. Rybne ABC
2. Ryby w Lidlu
3. Ryby praktycznie
4. Ryba od kuchni
5. Przystawki
6. Zupy
7. Dania główne
8. Święta
9. Grill
10. Owoce morza

DSC_1052x900

Jak już wspominaliśmy pierwsze cztery rozdziały mają charakter opisowy, gdzie oprócz informacji o rodzajach ryb, znajdziemy też wzmiankę gdzie sieci Lidl zaopatrują się w swoje produkty.

DSC_1044x900

1. Rybne ABC
Ten rozdział jest bardzo przydatny dla osób, które zaczynają swoją przygodę z rybami, a także dla tych którzy chcą wiedzieć coś więcej o rybach niż tylko to że pływają ;) Na początku zostajemy zapoznani z różnymi opisami ryb, jakie mają mięso i jak najlepiej je przyrządzić. Dostajemy ważne wskazówki po czym rozpoznać, że ryba jest świeża i jak powinniśmy je prawidłowo przechowywać.

2. Ryby w Lidlu
Lidl stawia na świeżość sprzedawanych ryb więc ważne jest skąd się zaopatruje i jak je transportuje, a jednym z takich miejsc są Stawy Milickie, z których Lidl zaopatruje się w karpie na święta.

3. Ryby praktycznie
Tutaj znajdziemy opis jak powinniśmy sprawiać ryby (oczyszczanie z płetw i łusek, odcinanie głowy, patroszenie). Dostajemy wskazówki jak smażyć,  wędzić, marynować i jak z ryby zrobić roladę.

4. Ryba od kuchni
Którą część ryby najlepiej kupić i do czego ją użyć (filet, płat, tuszka, dzwonko)? Czy do ryby wystarczy użyć tylko soli i soku?  Jakie zioła pasują do ryb? Tego, a także tego na ile sposobów możemy przyrządzić rybę – grilowanie, pieczenie w soli, smażenie, wędzenie, gotowanie na parze, pieczenie, marynowanie i na surowo – dowiemy się z tego rozdziału.

DSC_1048x900

W sześciu następnych rozdziałach znajdziemy przepisy z rybami słodkowodnymi i morskimi, krewetkami, homarami i mulami.

5. Przystawki
Zestaw przepisów zaostrzających apetyt jak śledzik z sałatką selerowo-jabłkową czy kołaczki rybne.

6. Zupy
W końcu będziemy mogli zrobić porządne buliony rybne stanowiące bazę zup rybnych, pyszną pomidorową ze szczupakiem czy zupę rybną z pstrągiem.

DSC_1050x900

7. Dania główne
Ten rozdział to prawie dwadzieścia przepisów na dania główne, w których królują ryby. Zrobicie flądrę w sosie orzechowym, filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy czy sandacza w majeranku.

DSC_1051x900

8. Święta
U nas w wigilię króluje karp ale święta to nie tylko ta rybka. Karol Okrasa proponuje zaskoczyć gości i rodzinę również innymi rodzajami ryb i na te okazję serwuje sandacza smażonego z lekkim sosem maślano-kaparowym, a Dorota Wellman  sumem na leśnych grzybach. Znajdziecie tu również zestaw przepisów na śledzie, których Dorota jest wielką fanką :)

DSC_1053x900

9. Grill
Co  prawda sezon grillowy już za nami niemniej jednak zestaw tych przepisów na wiosnę będzie w sam raz choć i patelnia grillowa idealnie się sprawdzi  :) Przegotujemy witlinka z masłem paprykowo-ziołowym, doradę po grecku z sosem tzatziki czy łososia w papilotkach.

10. Owoce morza
Ostatni rozdział to raj dla smakoszy krewetek, homarów i muli. 12 przepisów na pewno zadowoli gusta wszystkich wymagających bo czyż koktajl z homara czy też krewetki w czerwonym curry mogą być niedobre? ;)

DSC_1054x900

Tak jak poprzednie książki tak i ta zachwyciła nas zdjęciami nie tylko przygotowanych przepisów, ale również Doroty i Karola, którzy zachęcają do codziennego jedzenia ryb – w końcu są łatwe i proste w przygotowaniu, a do tego zdrowe :)  Jeżeli tak jak my i Wy uwielbiacie ryby to ta książka będzie dla Was nie lada gratką :)

Jak zdobyć książkę „Ryby są super” ?
Książka ta będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł. Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu 1 grosz i odebrać swoją książkę „Ryby są super”. Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl. Akcja trwa od dnia 23 listopada 2015 r. do dnia 24 grudnia 2015 r. lub do wyczerpania zapasów.

Tytuł: Ryby są super
Ilość stron: 292
Cena: 0,01 zł. (przy zakupach w sieci Lidl za min 300 zł.)
Format: 195×250
Oprawa: twarda

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *