Recenzja książki: „Księga mięsa”

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli lubicie jeść mięso tak jak my, to ta książka na pewno przypadnie Wam do gustu. Mówimy o książce „Księga mięsa” kilku autorów Sabine Schlimm, Sabine Knappe, Monika Schuster, Stefan Ziemann która trafiła do naszej biblioteczki :)

Recenzja książki: „Księga mięsa”

Książka zawiera ponad 100 mięsnych przepisów opatrzonych bardzo ładnymi i apetycznymi zdjęciami, pogrupowanymi według metod obróbki kulinarnej. Książka jest wydana ładnie i przejrzyście.

Książka podzielona jest na 3 główne działy:

  1. Rasy zwierząt
  2. Praktyka kulinarna
  3. Przepisy

W dziale „Rasy zwierząt” można przeczytać interesujący tekst na temat naturalnego chowu zwierząt w gospodarstwie ekologicznym. Dzięki ekologicznej hodowli zwierzęta rosną wolniej dzięki czemu mięso ma czas zyskać lepszy smak i jest jędrniejsze.

W dalszej części tego działu poznajemy rasy świnek, bydła oraz owiec i dostajemy informacje skąd pochodzą oraz o walorach ich mięsa.

Recenzja książki: „Księga mięsa”

W dziale „Praktyka kulinarna” od mistrzów w fachu rzeźnickim dowiadujemy się jak rozpoznawać jakość mięsa.

W dziale tym możemy przeczytać informacje o naczyniach i przyborach kuchennych niezbędnych w kuchni takich jak patelnie, widelec do mięsa, deski, formy, różne noże i inne.

Recenzja książki: „Księga mięsa”

Ważnym elementem tego działu jest zobrazowanie podziału wieprzowiny, wołowiny, cielęciny i jagnięciny na poszczególne części oraz informacje o ich przeznaczeniu kulinarnym.

Recenzja książki: „Księga mięsa”

Dział „Przepisy” podzielony jest na 4 części: smażenie i grillowanie, pieczenie, duszenie oraz gotowanie i parzenie. Przepisy na mięsa nie są szybkie i łatwe ale swoim smakiem wynagradzają czas oczekiwania na potrawy.

Pierwsza część mówi o smażeniu i grillowaniu. Mięso poddane tej obróbce termicznej ma zazwyczaj spieczoną, chrupiącą skórkę a wewnątrz jest bardzo soczyste. Mamy tu opisane części mięsa które najbardziej nadają się do tej obróbki np. steki, biodrówka, żeberka, karkówka, kotlety czy polędwiczki. Znajdziemy tu wiele smakowitych przepisów: szaszłyki wieprzowe w marsali, kotlety wieprzowe pod chrzanową pierzynką, żeberka w pikantnym sosie miodowym, steki korzenne z jabłkami, steki sekundowe z pomarańczą, steki rib eye z woka z kolendrą, hamburger spicy i wiele pysznych propozycji.

Recenzja książki: „Księga mięsa”

Druga część dotyczy pieczenia. Mięsa powinno przygotowywać się długo i bez pośpiechu. Najlepszymi częściami mięsa do pieczenia są te które mają ochronną warstwę tłuszczu np. mostek cielęcy, comber jagnięcy czy giczki młodych prosiąt. Autorzy polecają: łopatkę wieprzową z miodem pitnym i kapustą, pieczeń wieprzową z nasionami fenkułu, chrupiący boczek z prosięciny z soczewicą, brioszki z farszem mięsnym, rostbef pieczony w soli, polędwica cielęca zawijana w cieście z borowikami i inne.

Recenzja książki: „Księga mięsa”

Trzecia część to najpopularniejsze duszenie. Dzięki duszeniu mięso staje się aromatyczne i miękkie. Do duszenia nadają się te części mięsa, które zwierze używa najczęściej: łopatka, policzki czy mostek. Znajdziemy tu między innymi takie przepisy jak: gulasz w foremkach zapiekany pod ciastem francuskim, antrykot z suszonymi wiśniami, zrazy zawijane z oberżyną i papryką, policzki cielęce z pomidorami i oliwkami, ragout cielęce z parmezanowymi rurkami, szaszłyk z jagnięciny z cebulą perłową i inne.

Recenzja książki: „Księga mięsa”

W ostatniej części z przepisami mamy do czynienia z gotowaniem i parzeniem. Dzięki takim obróbkom dostajemy mięso w najbardziej naturalnej postaci. Najlepszym mięsem jest to pochodzące ze zwierząt z hodowli naturalnych jak polędwica, udziec, czy rumsztyk. Znajdziemy tu przepisy na: pichelsteiner w galarecie, boczek wieprzowy ze śliwkami, smalec do chleba z daktylami, pożywna zupa wołowa z frytowanymi kluseczkami, polędwica wołowa parzona z zielonym sosem chrzanowym, rolada z polędwiczki cielęcej z grzybami shitake czy sztuka mięsa cielęca z woka.

Recenzja książki: „Księga mięsa”

Na końcu książki znajdują się informacje o autorach, fotografie czy stylizacji.

Czy polecamy książkę? Szczerze i to bardzo. Oprócz tego że dostajemy szerokie informacje o mięsach i ich przeznaczeniach to jeszcze dużo pysznych przepisów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, także osoby na diecie bezglutenowej :)

Ponieważ jesteśmy fanami wołowiny to nie mogliśmy przepuścić tak pysznego przepisu, dlatego zrobiliśmy Gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną :)

Gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną

Tytuł: „Księga mięsa”
Autor: Sabine Schlimm, Sabine Knappe, Monika Schuster, Stefan Ziemann
Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk
Ilość stron: 240
Cena: 59,90 zł.
Oprawa: twarda
Format: 250 x 270mm

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

6 thoughts on “Recenzja książki: „Księga mięsa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.