Recenzja książki: “Kipi kasza” Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

Magda

Pawła i Grześka poznaliśmy jakieś półtora roku temu podczas jednej z  imprez Najedzeni Fest gdzie serwowali swoje wytrawne tarty w niesamowitej ilości wariantów :) Bardzo przypadło nam do gustu ich podejście do kulinariów dlatego też nasza znajomość się nieco rozwinęła dzięki czemu mogliśmy się lepiej poznać i wspólnie pogotować :) Kiedy doszły nas słuchy, że Paweł i Grzesiek wydają swoją pierwszą książkę to nie mogliśmy się doczekać aż wpadnie w nasze ręce gdyż sądziliśmy że na pewno będzie dopracowana pod każdym względem – tak merytorycznym jak i fotograficznym :) Książka “Kipi kasza” jest zbiorem porad i przepisów z jednej kategorii tematycznej co nas bardzo cieszy gdyż najczęściej po takie książki sięgamy – jakoś mniej nam leży zbiorówka przepisów na każdą okazję :)

DSC_6108

Trzeba przyznać, że kasze nie są zbyt popularne w naszej kuchni (choć staramy się o zmieniać) jak i w wielu polskich domach – choć jest bardzo zdrowa – dlatego też “Kipi kasza” jest bardzo dobrą lekturą dla każdego, kto będzie chciał się oderwać od dań mącznych czy ziemniaczanych :)

Książka zaczyna się od informacji na temat historii kasz oraz ich rodzajach, jak je przechowywać oraz jak je przygotowywać. Co najważniejsze to to  że w książce są przepisy na potrawy z wykorzystaniem różnych rodzajów kasz, przepisy na potrawy wegetariańskie i mięsne, przepisy bezglutenowe i coś na słodko.

Spis treści przedstawia się następująco:
1. Historia kasz na świecie i w Polsce
2. Charakterystyka kasz – kasza gryczana, kasza manna, kasza jęczmienna, kasza jaglana, kasza owsiana, kasza orkiszowa, kasza kukurydziana, kuskus, bulgur, quinoa, amaratus i ryż
3. Techniki przygotowywania kasz – przydatne wskazówki i przepisy podstawowe
4. Przepisy – sałatki, zupy, dania główne, kolacje, desery

DSC_6112
Przepisy podane w książce są proste choć i znajdą się również bardziej skomplikowane. Każdy z nich jest dokładnie opisany krok po kroku czyli jak go trzeba wykonać, dla ilu osób, czas przygotowania i jaki jest stopień trudności przygotowania danego dania. Ważne jest też to, że proponowane potrawy są z produktów ogólnie dostępnych i nie będzie problemu z ich wykonaniem. Dodatkowo – co nie jest dla nas bez znaczenia – wszystkie przepisy opatrzone są świetnymi zdjęciami, które powodują że ślinka cieknie zanim zaczniemy gotować – cóż… coś w tym jest powiedzeniu że najpierw jemy oczami :)

DSC_6113

DSC_6114

Propozycja Pawła i Grzegorza to ponad sto różnych przepisów, mocno przybliżających świat kasz dlatego też uważamy, że powinna być lekturą obowiązkową dla każdego gotującego :) My już jeden przepis przetestowaliśmy –  quinoa biała z makaronem ryżowym, rzodkiewką i ogórkiem gruntowym – a kolejne czekają w kolejce bo jest z czego wybierać :)

DSC_6891x

Tak jeszcze na zakończenie napiszemy tylko tyle, że jeżeli kolejna publikacja chłopaków będzie na podobnym poziomie co “Kipi kasza” to wróżymy im wielki sukces w działach książek kulinarnych i domowych biblioteczkach :)

Tytuł: Kipi Kasza
Autor: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Wydawnictwo: Samo Sedno
Ilość stron: 248
Cena: 59,90 zł.
Oprawa: twarda
Format: 20,5 x 27,2 cm

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Recenzja książki: “Kipi kasza” Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza”

  1. Brzmi ciekawie :)
    Sama chciałabym wprowadzi więcej kasz do naszego menu, więc przy najbliższej okazji sobie tę ksiażkę przejrzę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *