Recenzja książki „Green Kitchen. Zielono & zdrowo”

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Kolejna książka, która musiała trafić do naszej kulinarnej biblioteki została wydana już w 2013 roku jednak swoją polską premierę miała pod koniec sierpnia tego roku :) To propozycja autorstwa Luise i Davida, którzy pasją do gotowania nie tylko dzielą się na swoim blogu Green Kitchen Stories, ale także w książce Green Kitchen. Zielono & zdrowo, którą Wam dzisiaj przedstawiamy.

DSC_7485x900

Można by rzec, że Green Kitchen. Zielono & zdrowo jest propozycją skierowaną (przede wszystkim) do wegan i wegetarian ze względu na to iż nie uświadczy w niej przepisów zawierających soczystego kurczaka czy fantastycznej wołowiny jednak choć sami nie stronimy od mięsnych dań (co widać po naszym blogu) to również często sięgamy po warzywa, owoce czy zboża więc grono odbiorców może być zdecydowanie większe tej propozycji książkowej :)

Jak już wspominaliśmy powyżej, książka jest zbiorem prawie 100 przepisów na dania wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe – co może ucieszyć osoby zmuszone do bycia na tej diecie czy też chcących ograniczyć wpływ glutenu na swój organizm, – które zostały przyporządkowane do siedmiu działów tj.

1. Poranki
2. Lekkie posiłki
3. Na drogę
4. Obiady rodzinne
5. Małe przekąski
6. Napoje
7. słodkości

PORANKI to zbiór przepisów na potrawy, z którymi dobrze rozpoczniemy dzień. Mogą to być placuszki bez mąki z bananami i kokosem, płatki śniadaniowe z kwiatami czy szwedzkie pieczywo chrupki.

DSC_7490x900

Dział LEKKIE POSIŁKI to przepisy na sałatki, lekkie zupy czy spód do pizzy z kalafiora – ciekawy patent :)

DSC_7493x900

W NA DROGĘ znajdziemy kilka przepisów, które będziemy mogli wykorzystać przy planowaniu wypadu za miasto np.: bułki piknikowe faszerowane jabłkiem i grzybami, sałatka ziemniaczana z koperkiem i chrzanem czy gazpacho truskawkowe.

DSC_7495x900

Z kolei OBIADY RODZINNE to zestaw na odżywcze  i pożywne dania, które powinny zaspokoić smak nie tylko wegetarian ale również i mięsożerców. Będziecie mogli przyrządzić marokański tadżin z warzywami, makaron z cukinii z marynowanymi grzybami czy pulpeciki z czerwonej soczewicy.

DSC_7498x900

Następny dział czyli MAŁE PRZEKĄSKI zawiera przepisy, które zamkniemy w słoikach (choć nie tylko) np. pasta z czerwonej papryki z rozmarynem czy kompot z fig, rabarbaru i gruszek.

DSC_7500x900

NAPOJE to zbiór kilku przepisów na soki i przeciery wśród których znalazło się mojito z jabłkiem czy lemoniada z kwiatów czarnego bzu.

DSC_7502x900

Na koniec autorzy książki zaserwowali nam SŁODKOŚCI wśród których znajdziemy letni tort naleśnikowy z owocami czy brzoskwinie waniliowe z pistacjową kruszonką. Przy okazji warto nadmienić, że autorzy książki postawili w swoich przepisach na słodzenie naturalnymi produktami rezygnując z cukru.

DSC_7504x900

Dodatkowo autorzy dołożyli również trzy działy (albo raczej od nich zaczęli) tj.:
1. W naszej spiżarni
2. Zdrowy początek
3. Techniki podstawowe
które zawierają kilka przepisów – w sumie to raczej porad – jak przygotować klarowane masło, syrop jabłkowy czy też bulion warzywny, z jakich produktów korzystają w swoich kulinarnych wariacjach (a jest to spora lista ;) ) oraz od czego zacząć swoją zieloną i zdrową drogę – nie tylko w dorosłym życiu ale już od najmłodszych lat dając za przykład swoją córeczkę Elsę.

DSC_7488x900

Oprócz ciekawych przepisów na uwagę zasługują również świetne stylizacje i piękne zdjęcia potraw co – jak już kiedyś wspominaliśmy – jest dla nas bardzo istotne w przypadku książek kulinarnych gdyż najpierw jemy oczami, a później smakujemy :)

Książkę oceniamy jako zbiór inspirujących i wartościowych przepisów tak więc z czystym sumieniem możemy ją polecić każdemu niezależnie czy bliżej mu do zielonych potraw czy tych bardziej mięsnych :)

Jeżeli macie jeszcze wątpliwości czy kupić niniejszą publikację to jutro na naszym blogu pojawi się przepis na dekadenckie ciasto z buraków i czekolady, który możecie znaleźć w niniejszej książce – oczywiście w dziale SŁODKOŚCI – i który będziecie sami mogli wypróbować :)

DSC_7541x

Tytuł: Green Kitchen. Zielono & zdrowo
Autor: David Frenkiel, Luise Vindahl
Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z o.o.
Ilość stron: 250
Cena: 79,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 26cm x 21cm

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *